Frp vil tvangsflytte mobberne

-Håpløst forslag, mener Arbeiderpartiet.

VANGSFLYTTING: Mobberne bør tvangsflyttes, mener Frp. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
VANGSFLYTTING: Mobberne bør tvangsflyttes, mener Frp. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): 4. mai foreslo Frp for Stortinget at mobberen bør tvangsflyttes fra en skole dersom vedkommende person varig mobber andre.

—Vi tok opp et forslag om å åpne muligheten for å tvangsflytte mobbere. Det er totalt meningsløst når den som blir mobbet blir tvunget til å kutte båndene til sin skole. Vi åpnet derfor for å tvangsflytte mobbere når mobbingen ikke opphører, men forslaget ble stående alene. Det var ingen andre som ville la mobberen stå for konsekvensene av sine handlinger, sier utdanningspolitisk talsmann i FrP, Anders Anundsen, til Dagbladet.

—Urettferdig
Han mener saken med Fredrik (9) fra Notodden som Dagbladet skrev om 14. juni er et godt eksempel på dette.

9-åringen ble banket opp med balltre i eget hjem av elever ved samme barneskole. Mobberne skal ha funnet en ekstranøkkel under et askebeger og låst seg inn med denne for deretter å slå løs på gutten med deler av et brukket balltre.

Saken endte til slutt med at Fredrik byttet skole.

—Denne saken viser hvor ille det kan bli. Det er fullstendig uhørt at det verste mobberne kan risikere er tre dager med utvisning fra skolen, mener han.

Anundsen mener at når mobberne må bytte skole mister de sitt sosial nettverk og de «kule vennene», og at en slik situasjon vil forebygge mer mobbing.

—Hvis man blir tvangsflytta vil ikke vedkommende mobbe igjen. Dagens løsninger med at mobbeofferet må flytte er den aller verste, og den mest urettferdige. Det må oppleves som et nytt overgrep når offeret må bytte skole fordi skolen ikke klarer å løse konflikten på en annen måte. Den som forårsaker problemene må ta konsekvensene av det, påpeker han.

Må håndteres på skolen
Utdanningspolitisk talskvinne i Ap, Gerd Janne Kristoffersen, mener på sin side at man ikke kan eksportere elever og problemer til en annen skole.

—Frp var jo alene om dette forslaget. Og det er et håpløst forslag. Mobbing er et alvorlig problem, men det må håndteres der mobbingen oppstår. Man kan ikke flytte en elev og tro at vedkommende slutter å mobbe, sier hun til Dagbladet.
Og utdyper:

—Dette er typisk Frp. De tror at alle i Norge bor i byen, men mobbing skjer like ofte på små skoler, hvor det ofte er snakk om lang reisetid. På noen plasser finnes det bare en skole i bygda. Da må problemet håndteres der og da.