Frp ville invitere tobakksbransjen til Stortinget - ble nektet

I Norge tvinges tobakksbransjen til å tilsette tobakk i snus som i utgangspunktet er tobakksfri. På Stortinget blir de nektet å møte i høring.

EGEN HØRING: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) ønsket å høre fra Swedish Match om nye tobakksfrie produkter, men de andre partiene nektet å invitere snusprodusenten til høring på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
EGEN HØRING: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) ønsket å høre fra Swedish Match om nye tobakksfrie produkter, men de andre partiene nektet å invitere snusprodusenten til høring på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

9. mai var det høring på Stortinget om Folkehelsemeldingen. Der skulle gjerne Frps medlem i helse- og omsorgskomiteen Åshild Bruun-Gundersen sett at snusprodusenten Swedish Match kunne delta.

- Vi ønsket å få konstruktive innspill fra tobakksbransjen, men de andre partiene viste til WHO-konvensjonen som har forpliktet Norge til ikke å snakke med dem. Etter mitt skjønn er vi som stortingsrepresentanter ikke bundet av en slik avtale. Dessuten er en høring offentlig og gir fullt innsyn og i så måte oppfyller den også konvensjonen.

Begrunnelsen som ble gitt var altså WHO-artikkel 5.3 som Norge har sluttet seg til.

«Partene skal, i utformingen og gjennomføringen av sin offentlige helsepolitikk når det gjelder forebygging av tobakksskader, ta forholdsregler for å beskytte denne politikken mot kommersielle og andre interesser knyttet til tobakksindustrien, i samsvar med sin nasjonale lovgivnin», heter det i den norske versjonen.

Bakgrunnen for artikkelen er ifølge WHO tobakksbransjens rykte for å motarbeide lokale myndigheter i kampen mot tobakksepidemien.

KrF: - Merkelig

Leder Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i helsekomiteen bekrefter at det var WHO-artikkelen som ble brukt som begrunnelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer