Frp-vinden som snudde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DE FÆRRESTE

ville i forrige uke trodd at Ap to dager før valget lå an til å få dobbelt så mange stemmer ved valget som Frp (28 prosent mot 13,9). Forrige torsdag gjallet valghornene om Frp som fosset fram på meningsmålingene, samtidig som partiet ble den suverene vinner av skolevalgene. Alt tydet da på at Carl I. Hagen gikk mot et brakvalg. Det tyder ikke dagens måling på. Blir valgresultatet identisk med MMIs ferskeste tall, vil han riktignok gjøre det bedre enn sist, men langt dårligere enn folk flest har forventet etter et stabilt Frp-leie rundt 20 prosent.

DET ER VIKTIG Å MERKE

seg at velgerne svarer forskjellig på spørsmål om hva de vil stemme ved et kommunevalg og ved et riksvalg. Når de samme velgerne blir spurt om hva de ville ha stemt ved stortingsvalg, har Frp mer enn fire prosentpoeng høyere oppslutning: 18,1 prosent.

Ap bryter en lang trend når partiet nå får høyere oppslutning på en lokalvalgsmåling enn når de samme menneskene blir spurt om hva de ville stemt ved stortingsvalg.

Det er først og fremst i nord at valgvinden har snudd. Frp taper, mens Ap, Sp og SV går fram. Sp, som vant mange stemmer i Nord-Norge under den forrige EU-striden, for så å tape dem, har igjen vunnet terreng blant nordlendingene. SV har ligget stabilt med drøyt 20 prosents oppslutning i landsdelen under hele valgkampen. Men på landsbasis har SV bare 15,3 prosents oppslutning. Det er dobbelt så mye som ved forrige kommunevalg, men samtidig lavere enn på mange av den siste tidas målinger. Det kan se ut som om SV lider av samme lokalvalgsrealisme blant velgerne som Frp. Partiene har ikke flust med anerkjente, erfarne lokale kandidater, og får mye av sin tilslutning på grunn av partiledernes popularitet.

AT FRP GÅR DRASTISK

tilbake i nord mens Senterpartiet bykser framover, kan tyde på at distrikts- og EU-spørsmål får økt betydning. Høyre ser ut til å gå noe tilbake i forhold til forrige valg med 17,6 prosents oppslutning. KrF vil få 6,5 prosent, ned fr 9,3 prosent, hardt rammet av Medhaug-saken.