Frp vinner stort på innvandring

Mens Erna ikke utnyttet tida i opposisjon til å vinne valget på enkeltsaker.

UTVEKSLER VELGERE: Siv Jensen i Fremskrittspartiet på valgkamp-turnè i egen valgbuss. Høyreleder Erna Solberg i Oslo på vei til debatt. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet (øverst) og Espen Røst. Grafikk: Kjell Erik Berg.
UTVEKSLER VELGERE: Siv Jensen i Fremskrittspartiet på valgkamp-turnè i egen valgbuss. Høyreleder Erna Solberg i Oslo på vei til debatt. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet (øverst) og Espen Røst. Grafikk: Kjell Erik Berg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Én av tre blant Frps nye velgere siden 2005 har skiftet til Siv Jensen på grunn av partiets innvandringspolitikk.

Mange velgere som forlater Ap og Høyre oppgir innvandringspolitikk som årsak, viser en undersøkelse gjort for Dagbladet av Synovate.— Det forteller hvor mye av limet i, og tilstrømningen til, Frp som er avhengige av innvandringspolitikken. Siv Jensen henter innvandringskritiske velgere fra alle partier, dersom temaet kommer på dagsorden, sier professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud.

Undersøkelsen viser også at Høyre ikke har klart å markere seg tydelig nok til at spesielle saker har skaffet partiet nye velgere under den rødgrønne regjeringen.

StillstandPå områder som eldreomsorg og økonomi har Erna tapt nesten like mange velgere fra 2005 som hun har vunnet de siste fire årene i opposisjon. Partiet har også tapt velgere blant dem som oppgir skolepolitikk som årsaken til at de har endret parti.

De største velgerovergangene kommer likevel av helt andre årsaker enn politiske enkeltsaker. I en valgkamp preget av minst like mye taktikk som politikk, har velgerne tatt etter politikerne: 13 prosent av nordmenn som har skiftet parti siden forrige valg, oppgir «taktikk» er årsaken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer