Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vinner stort på innvandring

Mens Erna ikke utnyttet tida i opposisjon til å vinne valget på enkeltsaker.

UTVEKSLER VELGERE: Siv Jensen i Fremskrittspartiet på valgkamp-turnè i egen valgbuss. Høyreleder Erna Solberg i Oslo på vei til debatt. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet (øverst) og Espen Røst. Grafikk: Kjell Erik Berg.
UTVEKSLER VELGERE: Siv Jensen i Fremskrittspartiet på valgkamp-turnè i egen valgbuss. Høyreleder Erna Solberg i Oslo på vei til debatt. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet (øverst) og Espen Røst. Grafikk: Kjell Erik Berg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Én av tre blant Frps nye velgere siden 2005 har skiftet til Siv Jensen på grunn av partiets innvandringspolitikk.

Mange velgere som forlater Ap og Høyre oppgir innvandringspolitikk som årsak, viser en undersøkelse gjort for Dagbladet av Synovate.

— Det forteller hvor mye av limet i, og tilstrømningen til, Frp som er avhengige av innvandringspolitikken. Siv Jensen henter innvandringskritiske velgere fra alle partier, dersom temaet kommer på dagsorden, sier professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud.

Undersøkelsen viser også at Høyre ikke har klart å markere seg tydelig nok til at spesielle saker har skaffet partiet nye velgere under den rødgrønne regjeringen.

Stillstand
På områder som eldreomsorg og økonomi har Erna tapt nesten like mange velgere fra 2005 som hun har vunnet de siste fire årene i opposisjon. Partiet har også tapt velgere blant dem som oppgir skolepolitikk som årsaken til at de har endret parti.

De største velgerovergangene kommer likevel av helt andre årsaker enn politiske enkeltsaker. I en valgkamp preget av minst like mye taktikk som politikk, har velgerne tatt etter politikerne: 13 prosent av nordmenn som har skiftet parti siden forrige valg, oppgir «taktikk» er årsaken.

10 prosent av dem som har meldt overgang til Frp i siste periode oppgir generell misnøye med de andre partiene som årsak.

Frp-leder Siv Jensens krasse opposisjonsrolle har blitt stadig vanskeligere utover i valgkampen og flere valgforskere mener de siste ukenes fall på meningsmålingene viser at hun straffes av velgerne for det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media