Frp ypper seg kraftig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke første gang i historien Frp har en større stortingsgruppe enn Høyre. Men det er første gang Frp er betydelig større enn Høyre. Mens Høyre mistet hver tredje velger ved valget, fikk Frp 50 prosent flere nye velgere. Det ga Frp en stortingsgruppe på 38 medlemmer og Høyre en på 23. Etter valget har forskjellene økt enda mer i Frp\'s favør. På MMIs novembermåling for Dagbladet har Frp 24,4 prosents oppslutning mens Høyre har fattige 13,3 prosent. Det ville gitt Frp 43 stortingsmandater mot Høyres 22.

Med en oppslutning som er nesten dobbelt så stor som Høyres og med hver fjerde velger i ryggen, har Frp og partiets parlamentariske leder Siv Jensen fått en autoritet Høyre har vanskelig for å forholde seg til. At Frp og Høyre har kritisert, skjelt ut og ertet hverandre i Stortinget er intet nytt under sola. Carl I. Hagen har vært i tottene på de fleste Høyre-topper gjennom tidene. Men at den nye parlamentariske lederen i Frp, Siv Jensen, tilraner seg all medieoppmerksomhet ved å refse Høyre for arroganse under en finansdebatt, det er nytt. Det sier noe om en forskyvning i styrkeforholdet mellom partiene. Og det er en bekreftelse på at hele det politiske miljø er seg bevisst denne forskyvningen.

Isolert sett var det en gavepakke til Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen at debatten om deres tilleggsbudsjett ble en intern krangel på borgerlig side. De rød-grønne fikk en pust i bakken etter uker med forklaringsproblemer om skattelettelser til høytlønte. Men det hadde Frp råd til, på samme måte som det hadde råd til et regjeringsskifte for å bli tatt på alvor. Nå er regjeringskortet brukt for fire år. Mange på borgerlig side klandrer Frp for å ha ødelagt valget. Men velgerne gjør det ikke, ifølge meningsmålingene. Frp har demonstrert sin innflytelse i norsk politikk på en negativ måte. Og den kan, viser det seg, bli enda mer negativ. Så liberalistisk som Høyre er blitt og så streng partiet er blitt i innvandringspolitikken, er konflikten mellom partiet og Frp en tilsløring av det som er hovedmotsetningen i norsk politikk: En rød-grønn allianse som vil ha mer fellesskapsløsninger og en høyre-blokk som vil ha mer marked og mindre politikk.