Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hatefulle ytringer:

Frp’er kalte Lan Marie for «vietnameser­megge» på Facebook

- Det utvikler seg en hetskultur i Norge.

SINNA: Kristin Brataas ble sinna på dieselforbudet i Oslo og lot det gå ut over MDGs Lan Marie Nguyen Berg på sin egen Facebook-side. Foto: Privat/Facebook.
SINNA: Kristin Brataas ble sinna på dieselforbudet i Oslo og lot det gå ut over MDGs Lan Marie Nguyen Berg på sin egen Facebook-side. Foto: Privat/Facebook. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag publiserte Kristin Brataas, studieleder i Nordre Aker Frp, en melding på sin Facebook-side. Med grovt språkbruk rettet hun sitt sinne mot byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Faksimile: Facebook
Faksimile: Facebook Vis mer

- I utgangspunktet publiserte jeg innlegget som privatperson på min Facebook-side. Jeg ble forbanna på dieselforbudet og det var det som fikk meg til å reagere, sier Kristin Brataas til Dagbladet.

I meldingen, som ifølge Brataas ble fjernet etter en halvtime, kaller hun Lan Marie Nguyen Berg for «fittetryne», et uttrykk hun mener var vanlig på trøndersk da hun gikk på ungdomsskolen.

- Jeg fjernet posten fordi språkbruken min ikke var korrekt, sier Brataas.

- Rasisme

I tillegg kaller lederen for studiegruppa i Nordre Aker Frp byråden for «vietnamesermegge» og ber henne dra tilbake til Vietnam eller Nord-Korea.

- Det er ikke rasistisk ment. En som ser norsk ut i utgangspunktet er hvit, sier Kristin Brataas.

Det var Dagsavisen som først omtalte saken. I et intervju med lederen av Oslo Frp, Aina Stenersen, kommer det fram at Brataas fikk beskjed om å fjerne meldingen.

- Jeg tok tak i dette så fort jeg fikk vite om det, og ba henne om å fjerne meldingen. Dette er holdninger som ikke Frp står for, sier Aina Stenersen til Dagsavisen.

Ifølge Brataas stemmer ikke det ikke at hun ble beordret til å fjerne meldingen fra sin Facebook-side.

- Jeg fjerna den veldig fort, fordi jeg fant ut at den var upassende. Det er ingen som beordret meg til det. Det fant jeg ut selv, sier Kristin Brataas.

SVARER: Lan Marie Nguyen Berg mener miljøpolitikk er viktigere enn innvandring. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Sjikane

Lan Marie Nguyen Berg var i dag i møte med byrådet i Oslo og henviste til MDGs nasjonale talsperson for kommentarer.

- Dette skjer gang på gang mot Lan. Dette er rasisme og hatefulle ytringer, sier Une Aina Bastholm.

- Det er en hetskultur som er i ferd med å utvikle seg i Norge, og vi trenger en autoritet som går ut og sier i mot slike budskap. Det har vi Solveig Horne (Frp) som er barne-, likestillings- og inkluderingsminister til. Nå må hun komme på banen, sier Bastholm til Dagbladet.

TALSPERSON: Une Aina Bastholm (MDG) mener Lan Marie Nguyen Berg stadig utsettes for hets og hatefulle ytringer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TALSPERSON: Une Aina Bastholm (MDG) mener Lan Marie Nguyen Berg stadig utsettes for hets og hatefulle ytringer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Bastholm, som er førstekandidat for MDG i Oslo, mener det er farlig for demokratiet hvis slike trender får utvikle seg uten motstand.

- Det er trist hvis man må tåle sjikane og hatefulle ytringer og utvikle elefanthud hvis man skal ta på seg et politisk verv i Norge, sier Aina Une Bastholm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!