Frp'ere vil ikke tone ned retorikken

Det er intern strid i Frp. Flere Frp'ere vil ikke følge Siv Jensens råd om å tone seg ned i innvandringsdebatten.

UENIGHET OM RETORIKKK: Partileder Siv Jensen har tidligere uttalt at hun angrer på uttrykk hun har tatt i bruk, og maner til at en skal tenke seg om fremover. Ikke alle i partiet hennes er enig i at FrP må endre retorikk. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
UENIGHET OM RETORIKKK: Partileder Siv Jensen har tidligere uttalt at hun angrer på uttrykk hun har tatt i bruk, og maner til at en skal tenke seg om fremover. Ikke alle i partiet hennes er enig i at FrP må endre retorikk. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Det er intern strid i Frp om partiet skal moderere seg i retorikken i respekt for ofrene og de etterlatte etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Særlig gjelder tema knyttet til innvandring, Siv Jensens bruk av «snikislamisering» og selve debatten rundt terrorangrepene.

Jensen selv har erkjent at hun angrer på uttrykk hun har brukt tidligere, og har vært opptatt av at Frp i denne valgkampen skal veie sine ord på gullvekt.

Det er ikke alle Frp-ere enige i: Overfor Dagbladet sier Frp's stortingsrepresentant Anders Anundsen at han ikke ser noen grunn til å moderere politiske utspill.

- Vi kan snakke om alt. Det har jo ikke skjedd noe som forandrer Frp's politikk, sier representanten fra Vestfold til Dagbladet.

I dagens Dagbladet sier Frp'eren Kent Andersen at han står ved sin knallharde kritikk av Arbeiderpartiet. På bloggen sin har han blant annet skrevet at:

«Jeg har advart lenge mot å demonisere og kneble moderate demokratiske krefter som Fremskrittspartiet, for det kan legge lokk på debatten, og brøyte vei for langt farligere og mer ekstreme krefter. Nå ser vi at jeg har fått rett. Dessverre»

Vil ikke legge lokk Stortingsrepresentant Robert Eriksson er opptatt av at valgkampen ikke skal legge lokk på enkelte saker og politiske tema.

- Det vil være å gjøre det motsatt av hva Jens Stoltenberg har snakket om når det gjelder mer demokrati og mer åpenhet. Alle politiske tema må man kunne snakke om, på samme måte som før i et åpent terreng, sier Eriksson.

Han får støtte av stortingsrepresentant Jørund H. Rytman fra Buskerud Frp, som mener politikken fremdeles er den samme, selv etter 22. juli.

- Politikken står fast og vi har de samme utfordringene som før. Det gjelder både innen skattepolitikk, justispolitikk, innvandring, integrering og på andre områder, sier Rytman.

- Debatten endres Men andre Frp-ere ser det annerledes.

- Ingenting må bli forbudt å snakke om, men det er naturlig å tenke over hvilke ord man setter på ting, og at man ikke spisser debatter mer enn nødvendig. Man skal ikke ha dårlig samvittighet for det som er sagt, men noen uttrykk kan være upassende å ta i bruk nå. Et eksempel er uttrykket «Heller død enn rød», sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen.

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg mener det er naturlig at en del av retorikken rundt islam blir annerledes.

- Alle politiske parter er enig om at et terrorangrep mot Norge ikke skal føre til mindre debatt - snarere tvert imot. Men i alle samfunn som har opplevd terrorangrep, endres debatten. Det så vi på ulike måter i USA, Spania og Storbritannia.

Spissformuleringer Korsberg mener blant annet at formuleringer som hans stortingskollega Christian Tybring-Gjedde brukt i sin mye omtalte «Disneyland»-kronikk, ble for heftig:

- Det har vært enkelte spissformuleringer som etter mitt syn har vært for skarpe. Dette har ingenting med terrorangrepet å gjøre, men jeg har følt at det har gitt feil fokus i innvandringsdebatten, sier han og legger til med tyngde: 

-Jeg ville ikke satt mitt navn på den teksten.

Spissformuleringer Frp's nestleder Per Sandberg tror debatten vil være preget av terrorangrepene, men håper likevel at lokalpolitikken vil få oppmerksomhet.

- Ingen vil slippe 22. juli, men vi må ikke få en kamp om ord og uttrykk som kom før 22. juli. Blir det fokus for debatten, så vil gærninger som Anders Behring Breivik vinne.