Frp's egen merkevare

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet følger sin velprøvde oppskrift foran et valg: Et innvandringspolitisk utspill i god tid foran valget, så et nytt omtrent et halvår før valgdagen og til slutt et siste sånn omtrent uka før. Alle med fremmedskeptiske fornemmelser vet da hvem som er originalen, uansett hvor mye kommunalminister Erna Solberg måtte finne på å tøffe seg med innstramminger overfor asylsøkere eller utvisning av mulla Krekar.

Den eneste gangen partieier Carl I. Hagen ble litt nervøs, var da Øystein Hedstrøm i 1995 ble fersket i selskap med nye og gamle nazister, og avslørt med ekstreme standpunkter i innvandringspolitikken. Men da avsløringene ikke bremset partiets vekst i meningsmålingene, ble Hagen overbevist om at her fantes et grunnfjell i partiet han kunne bygge på ved hvert valg.

Nå har Gallup målt på oppdrag fra partiet at velgere i Høyre og Kristelig Folkeparti har fått mer sans for Frp's egen merkevare, samtidig som færre i disse partiene direkte tar avstand fra den. Dermed har Siv Jensen fått i oppdrag å stå for det tidlige Frp-utspillet i innvandringspolitikken. Hun formulerer funnene i Gallup-undersøkelsen som et krav fra velgerne om at «politikerne» nå må diskutere hvordan Norge skal hindre kriminelle innvandrere i å komme inn i landet. Det finnes ingen saklig kopling til ranet i Stavanger eller andre voldsforbrytelser fra den siste tida, men det stanser ikke Siv, som nå trer stadig tydeligere fram som kandidaten til å ta over partiet når Hagen trekker seg i 2006.

Nå er også Siv Jensen synlig knyttet til merkevaren. Under landsmøtet i fjor var det Carl I. Hagen som ville internere asylsøkere i leirer som Norge kunne leie for eksempel i Albania. Det er ellers Per Sandberg som for tida er innvandringspolitisk talsmann i partiet. Det var en gang Vidar Kleppe, men han ble etter hvert en belastning, særlig når han turnerte med Hedstrøm i Østfold. Så da tok Hagen selv over kontrollen på merkevaren. Per Sandberg har ikke vært udelt heldig med sine forslag om å sette sporchips på innvandrere. Jensen håndterte bedre den usmakelige blandingen av partiets lett fordekte rasisme og påtatt politisk ansvarlighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer