Frp's egen merkevare

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet følger sin velprøvde oppskrift foran et valg: Et innvandringspolitisk utspill i god tid foran valget, så et nytt omtrent et halvår før valgdagen og til slutt et siste sånn omtrent uka før. Alle med fremmedskeptiske fornemmelser vet da hvem som er originalen, uansett hvor mye kommunalminister Erna Solberg måtte finne på å tøffe seg med innstramminger overfor asylsøkere eller utvisning av mulla Krekar.

Den eneste gangen partieier Carl I. Hagen ble litt nervøs, var da Øystein Hedstrøm i 1995 ble fersket i selskap med nye og gamle nazister, og avslørt med ekstreme standpunkter i innvandringspolitikken. Men da avsløringene ikke bremset partiets vekst i meningsmålingene, ble Hagen overbevist om at her fantes et grunnfjell i partiet han kunne bygge på ved hvert valg.

Nå har Gallup målt på oppdrag fra partiet at velgere i Høyre og Kristelig Folkeparti har fått mer sans for Frp's egen merkevare, samtidig som færre i disse partiene direkte tar avstand fra den. Dermed har Siv Jensen fått i oppdrag å stå for det tidlige Frp-utspillet i innvandringspolitikken. Hun formulerer funnene i Gallup-undersøkelsen som et krav fra velgerne om at «politikerne» nå må diskutere hvordan Norge skal hindre kriminelle innvandrere i å komme inn i landet. Det finnes ingen saklig kopling til ranet i Stavanger eller andre voldsforbrytelser fra den siste tida, men det stanser ikke Siv, som nå trer stadig tydeligere fram som kandidaten til å ta over partiet når Hagen trekker seg i 2006.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer