Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp's eldrereform: Alle som søkte, fikk ja

- En stor seier, sa Siv Jensen i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble ingen kommunekamp om å få bli med på forsøket med statlig finansiering av eldreomsorgen. Ordningen hadde plass til 20 kommuner, men bare 18 søkte.

- Dette er en stor seier for Fremskrittspartiet. I valgkamp etter valgkamp har vi sagt at staten må ta et større ansvar for eldreomsorgen. Nå gjør vi noe med det, sa finansminister og Frp-leder Siv Jensen til NTB i fjor sommer.

Frp gikk til valg med løfter om lovfestet rett til sykehjemsplass og statlig finansiering av eldreomsorgen. I regjeringserklæringen ble løftet moderert til en forsøksordning, som ble presentert i valgkampen i fjor.

Alle fikk ja I utgangspunktet skulle forsøket omfatte inntil 20 kommuner fra ulike deler av landet og vare i mer enn tre år. De som etter søknad får være med, får et inntektspåslag på 4 prosent av netto driftsutgifter til omsorgstjenestene. Tilskuddet er begrenset oppad til 25 millioner kroner.

Men nå viser det seg altså at det totalt bare kom inn 18 søknader til Helsedirektoratet, som forvalter ordningen. Samtlige fikk ja. Flere kommuner skal riktignok ha vist interesse tidligere i prosessen, uten å sende søknad.

For å være med må man oppfylle visse kriterier.

- Mer et mageplask enn en seier for Siv Jensen, sa SV-leder Audun Lysbakken da ordningen ble presentert i fjor sommer.

- Av Frp's viktigste valgløfte er det kun en forsøksordning tilbake, sa han.

- Seier Frp's eldrepolitiske talsperson Bård Hoksrud er på sin side stolt over ordningen, som han denne uka bidro til å skape blest om i en av forsøkskommunene, Tønsberg i Vestfold. Ifølge Fremskrittspartiets nettsider var han endog rørt.

- Dette må sies å være en seier for kommunens eldste, men også de ansatte i kommunene som får mulighet til å være med på å videreutvikle eldreomsorgen når de nå får tildelt statlige midler til formålet, sa han.

I statsbudsjettet er drøyt 150 millioner kroner satt av til ordningen, som trer i kraft 1. mai. Pengene kan brukes til rehabilitering eller å ansette flere.

To modeller Av de to modellene som skal prøves ut, er den ene Frp's foretrukne. Her får staten instruksjonsrett overfor kommunen i spørsmål om tildeling av tjenester. Kommunene må forholde seg til nasjonale kriterier og en statlig satt budsjettramme.

Denne modellen skal Gran, Hobøl, Lillesand, Narvik, Os, Stjørdal, Trøgstad, Tønsberg og Vestre Slidre prøve ut.

Den andre modellen er mykere. Her skal kommunene selv tildele tjenester, men midlene øremerkes. Til denne er følgende plukket ut: Flesberg, Gjerstad, Lenvik, Moss, Samnanger, Selbu, Spydeberg, Stange og Sykkylven.

Fire av kommunene er Sp-styrt, seks har ordfører fra Høyre og tre fra Arbeiderpartiet, mens resten av kommunene styres av bygdelister.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media