Frps krav om avklaring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, krever gjennom et intervju i Dagsavisen at de borgerlige partiene avklarer om de er med eller mot Frp ved neste korsvei, som altså er stortingsvalget i 2009. Dermed stiller hun samarbeidsproblemene på borgerlig side i norsk politikk ytterligere på spissen. Venstre-leder Lars Sponheim har uttrykkelig slått fast at Venstre vil foretrekke en ren Ap-regjering framfor en regjering som Frp tar del i. KrF har

uttrykt seg litt annerledes, men holdningen til Frp er den samme. Den politiske avstanden til Frp er så stor at de ikke ønsker et mer formalisert samarbeid med partiet. Dessuten ville det være strategisk

sløseri å underkaste seg det største opposisjonspartiet med generelle ønsker om godt vær og en ny regjering. Det skulle dermed ikke være tvil om hva Jensen vil få til svar.

Det har Jensen helt sikkert gjort regning med.

Vi kan derfor bare spekulere på hva som er motivet for hennes krav om avklaring. Hun ønsker åpenbart å ta initiativet i regjeringsdiskusjonene tilbake fra Venstre. Hun vil demonstrere at de andre partiene er avhengige av Frp for å danne et troverdig alternativ til de rødgrønne partiene. Hun vil avklare at Frp ikke vil støtte en regjering partiet ikke selv er en del av. Og hun vil anklage partiene som vil ha en annen regjering enn dagens, men som er uvillig til å samarbeide med Frp, for å ha forakt for store velgergrupper og at de ikke respekterer demokratiet. Dette er velkjente argumenter fra Fremskrittspartiet.

Siv Jensens utspill illustrerer først og fremst problemene på borgerlig side. Dernest setter det Høyre i en ubehagelig knipe. Høyre har for lengst åpnet for et samarbeid med Frp, forutsatt at de to sentrumspartiene er med i en tenkt regjeringskoalisjon. Derfor må svaret til Frp inneholde en slik forutsetning. Og dermed blir svarene på Frps krav en håndsrekning til de rødgrønne partiene som har bevist at de kan samarbeide.