Frp’s marsj mot makt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et parti som ønsker regjeringsmakt, trenger først og fremst velgere, dernest gode samarbeidspartnere. Denne nokså åpenbare erkjennelsen preget Frp’s landsmøte i helga. Partiet vedtok søndag en resolusjon som slår fast at Frp bare vil støtte en regjering det selv er en del av. Frp vil ikke finne seg i å endre sin politikk for å gjøre seg mer spiselig for de andre borgerlige partiene. Det vil ha et gjennomslag som gjenspeiler partiets oppslutning ved stortingsvalget. Partiet går rett på, samme hva det støter på. Det har intet hastverk med å forhandle fram en forpliktende regjeringsplattform.

Partiets strategi er åpen og logisk. Frp vil forandre Norge. For å klare det må partiet bli stort og mektig. Derfor må det appellere til svært mange velgere. Det kan det bare gjøre ved ikke å ha bundet seg til de innskrenkninger en fasttømret allianse vil innebære. Skal partiet eksempelvis tilfredsstille de andre partienes ønske om å holde seg innenfor definerte økonomiske rammer, vil det selge unna forutsetningen for mye av egen politikk. Bare ved ikke å akseptere handlingsregelen for bruk av oljeformuen har partiet råd til å være «bedre» enn de andre partiene og love mer statlige penger til politi, veier, forsvar, sykehus og eldreomsorg.

Siv Jensen er den første til å beskylde de andre borgerlige partiene for å gjøre opp regning uten vert, altså hvis de skulle tro det er mulig å danne en mindretallsregjering uten å ha med Frp. Men som parti gjør sannelig Frp opp regning uten vert. Velgerne som lar seg besnære av alle løfter og krav, vil føle seg snytt når og hvis Frp kommer i en posisjon der partiet må kompromisse for å få innflytelse. Dessuten er Frp en mester i å underkommunisere hva motstykket til fagre løfter er. Det vil bli svære kutt i offentlige overføringer, noe som vil merkes både av enkeltmennesker, viktige sektorer og lokalsamfunn. Partiets oppslutning er derfor ikke en attest for god politikk, bare at det finnes mye misnøye som får utløp.