Frp's og SVs ungdomspartier gjør felles sak mot Oslo-OL

Har søkt Kulturdepartementet om 20 millioner til nei-organisasjon.

SLÅR SEG SAMMEN: De er ikke mye de er enige om - men Oslo-OL er et unntak. Her signerer SU-leder Andreas Halse og FpU-leder Atle Simonsen søknaden til Kulturdepartementet om støtte til å danne en kampanjeorganisasjon mot Oslo-OL. Foto: Kjetil Magne Sørenes / Dagbladet
SLÅR SEG SAMMEN: De er ikke mye de er enige om - men Oslo-OL er et unntak. Her signerer SU-leder Andreas Halse og FpU-leder Atle Simonsen søknaden til Kulturdepartementet om støtte til å danne en kampanjeorganisasjon mot Oslo-OL. Foto: Kjetil Magne Sørenes / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - I utgangspunktet er jeg imot den typen bruk av offentlige penger, men hvis det skal være sånn at ja-sida får bruke penger på å drive propaganda, så må det også komme offentlige midler på banen til å drive nei-kampanje.

Det sier SU-leder Andreas Halse til Dagbladet. 

- Alternativet er som om vi skulle stille til stortingsvalg og så er det bare partiet Rødt som får offentlige midler, mens alle de andre partiene måtte klare seg selv, fortsetter han.    

- For oss i FpU er det veldig enkelt å være imot OL. Vi ønsker mest mulig skatte- og avgiftslettelser og at folk skal bestemme mest mulig over egne penger. Da blir det dumt å bruke opp mot 50 milliarder kroner på en treukers fest, sier FpU-leder Atle Simonsen.
 
Har laget egen OL-quiz Det umake paret i norsk politikk har funnet sammen i kampen mot OL i Oslo, og søker nå Kulturdepartementet om 20 millioner kroner i støtte til å opprette en nei-organisasjon - ment som et motstykke til Oslo kommunes OL-etat OL2022.

OL-etatene har i rundt 25 ansatte, og ledes av Elin Grimsby.

«Det kan ikke være slik at en av sidene i debatten er gjennomsubsidiert, men den siden folk flest faktisk støtter ikke har en krone å bidra med. Vi ber derfor om at det settes av et oppstartsbeløp på 20 millioner NOK for etableringen av en kampanjeorganisasjon mot OL», heter det i søknaden.

Les hele søknaden her.

Oslos OL-etat ble opprettet i 2012, har rundt 20 ansatte og ledes av Elin Grimsby. Bare i fjor kostet OL-etaten Oslo-borgerne i overkant av 86 millioner kroner, ifølge etatens årsberetning.  

OL-motstanderne har allerede laget en egen OL-quiz - som svar på OL2022s OL-quiz.

Du kan ta quizen her.

- Det er marginale krefter i Norge som ønsker å arrangere OL i Oslo og som forventer at folk flest over hele landet skal betale for det. Det syns vi er grovt uansvarlig. Og enda mer uansvarlig syns vi det er at det offentlige spytter inn mange titalls millioner kroner for å drive propagandavirksomhet for disse marginale kreftene, ser Halse.

- Det er utrolig mange velferdsgoder vi heller kunne brukt pengene på, enn en pampefest for den korrupte gjengen som holder på i IOC, fortsetter han. 

Lederen av Fremskrittspartiets ungdomsparti vil ikke nødvendigvis bruke pengene på velferdstjenester.

- Jeg tror OL ville blitt utrolig gøy, men jeg syns ikke det er noe vi bør bruke skattebetalernes penger på. Ser man på hva som står igjen etter Lillehammer OL, så er det stort sett en TV-serie på Netflix, med en som heter Giovanni Henriksen

- Og så er det rart at vi debatterer å ha det for tredje gang i Norge - før Sverige og Finland har hatt en eneste gang, legger han til.
 
- Men du protesterer mot sløsing av offentlige penger med å søke om offentlige penger?

- Dersom vi skal ha en offentlig subsidiert ja-side, er det bare rimelig at også vi får mulighet til å argumentere mot et OL, slik at folket, hvis det til slutt er folket som skal ta beslutningen, får se både ja- og nei-argumenter.

Vil koste milliarder Oslo beregner de totale offentlige OL-kostnadene til mellom 21,7 kroner, men har søkt Kulturdepartementet om statsgaranti på 35,1 milliarder kroner. Forskjellen mellom beløpene skyldes blant annet at sponsor- og billettinntekter ikke er regnet med, og at IOC krever at vertslandet garanterer for alle kostnader knyttet til gjennomføring av OL, også de private.  

- Når det kostet 300 milliarder kroner å arrangere OL i Russland, er det å tro på julenissen å tro at det vil koste en tiendedel av det i Norge. Og det blir folket som blir nødt til å betale for denne treukers-festen, sier Simonsen. 

- Troms idrettskrets har allerede prøvd seg, og fått nei fra Kulturdepartementet?

- Ja, det syns jeg er en dårlig avgjørelse. Jeg vil invitere alle krefter som ønsker å jobbe mot et Oslo OL med på en dugnad nå, der vi slutter kreftene om å få en ansvarlig bruk av offentlig penger, svarer Halse.

Regjeringen har Oslos søknad om statsgaranti inne til behandling. Etter planen skal Stortinget ta stilling til regjeringens forslag til høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer