Frps oljepolitikk hudflettes

I 1975 ville Carl I. Hagen selge kronjuvelen i den norske oljeformuen, Statfjord. I 2004 ville Frp gi oljenæringen enorme skattelettelser. Nå vil de selge statlige eierandeler på sokkelen til utenlandsk storkapital.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  Statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet sier Frp\'s petroleumspolitikk er ulogisk, og at Frp gjentatte ganger har gått inn for å selge ut rikdommene på sokkelen.

- Hvis Frp skulle få flertall for det siste forslaget vil det få store og negative konsekvenser for landet, sier Axelsen.

I går skrev Dagbladet om oljenæringens lobbykampanje for lavere skatt på norsk sokkel, en kampanje som Frp stilte seg bak.


- Frps forslag om reduserte skatter på norsk sokkel ville ha gitt staten et skattetap på mange, mange hundre milliarder kroner, det hersker det ingen tvil om, sier Axelsen.

Oljen som arvesølv

Siste nytt er at Frp går inn for å la utenlandske oljeselskaper overta deler av statens oljepengemaskin Petoro. Frp\'s talsmann, stortingsrepresentant Tord Lien, begrunner forslaget med at «næringen er i panikk» etter fusjonen mellom Statoil og Hydro.


Petoro er en av statens største pengemaskiner på sokkelen, i fjor var overskuddet på 128 milliarder kroner. Inntektene stammer primært fra olje- og gassfelter som staten eier gjennom SDØE-ordningen.

Frp får ikke støtte for sitt forslag fra noe hold. Senterpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann, Ola Borten Moen, har kommentert forslaget slik:

<strong><b>ANGRER MYE - MEN IKKE DETTE:</strong></b> Carl I. Hagen sier i dag at han angrer mye av det han gjorde på 70-tallet. Men ikke oljepolitikken. Nå går FrP inn for å selge statlige Petoro, selveste melkekua på sokkelen. Foto: ROBERT S. EIK
ANGRER MYE - MEN IKKE DETTE: Carl I. Hagen sier i dag at han angrer mye av det han gjorde på 70-tallet. Men ikke oljepolitikken. Nå går FrP inn for å selge statlige Petoro, selveste melkekua på sokkelen. Foto: ROBERT S. EIK Vis mer

- At staten skal selge sine svært lønnsomme eierandeler på sokkelen til utenlandsk storkapital, høres ikke veldig sannsynlig ut. Statssekretær Geir Axelsen sier Frps oljepolitikk er ulogisk. På den ene sida ønsker Frp å redusere statens inntekter fra sokkelen, og på den andre sida ønsker Frp å bruke mye mer oljepenger enn noen andre partier. 
 
- Her er det en logisk brist. Jeg vil hevde at det samme gjelder Frp\'s totale økonomiske politikk, sier Axelsen.

Oljesatsing og gambling

Carl I. Hagen ivret etter å selge seg ut av oljeformuen, allerede før Fremskrittspartiet var stiftet. Fire år etter at oljeproduksjonen kom i gang, tok han til orde for å selge Statoils rettigheter i selve melkekua i den norske oljeformuen, Statfjord-feltet.


Fra Stortingets talerstol kalte Carl I. Hagen i 1975 regjeringens satsing på Statoil for gambling, og gikk mot statlige bevilgninger til Statoil.

«Vi foreslår derfor å selge rettigheter som Statoil har bl.a. i Statfjord-feltet til andre. Så vidt vi har undersøkt, er det i dag ikke noe problem å selge rettigheter for 10 milliarder kr. Da får vi en reell inntekt fra et reelt salg som ikke vil kunne gjøres om selv om oljeprisen går nedover,» sa Hagen da. De siste 25 åra har brønnene på feltet produsert i snitt åtte til ti millioner tonn olje i året.

Hagen angrer ikke

- Alle rettighetene for ti milliarder? Det hadde vært ekstremt dårlig butikk. Det er vanskelig å regne på hvor stort tapet hadde blitt, men det ville også ført til en politikk som var uheldig for norsk oljeindustri. Statoil var lokomotivet i byggingen av feltet, sier oljeekspert Ole Gunnar Austvik.


I dag sier Carl I. Hagen at han har angret på mye av det han gjorde på 70-tallet, men ikke på oljepolitikken.

- Vi hadde ikke mistet noe særlig av våre inntekter av den grunn. Hovedinntektene kommer i form av skatt på oljeutvinning og royalty, uavhengig av om de er norske eller utenlandske selskaper. Eierandelene har ikke den store økonomiske betydningen, sier han.

STORE NEGATIVE KONSEKVENSER: Statssekretær Geir Axelsen mener Frps forslag om reduserte skatter på norsk sokkel ville ha gitt staten et skattetap på mange, mange hundre milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer