Frps oljepolitikk hudflettes

I 1975 ville Carl I. Hagen selge kronjuvelen i den norske oljeformuen, Statfjord. I 2004 ville Frp gi oljenæringen enorme skattelettelser. Nå vil de selge statlige eierandeler på sokkelen til utenlandsk storkapital.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  Statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet sier Frp\'s petroleumspolitikk er ulogisk, og at Frp gjentatte ganger har gått inn for å selge ut rikdommene på sokkelen.

- Hvis Frp skulle få flertall for det siste forslaget vil det få store og negative konsekvenser for landet, sier Axelsen.

I går skrev Dagbladet om oljenæringens lobbykampanje for lavere skatt på norsk sokkel, en kampanje som Frp stilte seg bak.

- Frps forslag om reduserte skatter på norsk sokkel ville ha gitt staten et skattetap på mange, mange hundre milliarder kroner, det hersker det ingen tvil om, sier Axelsen.

Oljen som arvesølv

Siste nytt er at Frp går inn for å la utenlandske oljeselskaper overta deler av statens oljepengemaskin Petoro. Frp\'s talsmann, stortingsrepresentant Tord Lien, begrunner forslaget med at «næringen er i panikk» etter fusjonen mellom Statoil og Hydro.

Petoro er en av statens største pengemaskiner på sokkelen, i fjor var overskuddet på 128 milliarder kroner. Inntektene stammer primært fra olje- og gassfelter som staten eier gjennom SDØE-ordningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.