Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frp's politibløff! -Nei, bare Tajik-retorikk

Bare 229 av 673 politistudenter har fått fast jobb i politiet. Hadia Tajik kaller Frp's jobbeløfter for en bløff.

- BLØFF: Hadia Tajik slår fast at Fremskrittspartiet bløffer. - De lovet at alle som begynte på Politihøgskolen skulle få jobb. - Det er bare en bløff, sier Tajik. Justisminister Per-Willy Amundsen mener regjeringen har innfridd valgløftet. - Dette er ikke noe annet enn Hadia Tajik-retorikk, sier Amundsen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
- BLØFF: Hadia Tajik slår fast at Fremskrittspartiet bløffer. - De lovet at alle som begynte på Politihøgskolen skulle få jobb. - Det er bare en bløff, sier Tajik. Justisminister Per-Willy Amundsen mener regjeringen har innfridd valgløftet. - Dette er ikke noe annet enn Hadia Tajik-retorikk, sier Amundsen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran Stortingsvalget i 2013 lovet Fremskrittspartiet at alle som ble uteksaminert fra Politihøgskolen skulle få jobb. I valgtaler garanterte partileder Siv Jensen for at studentene skulle få jobb.

- Fremskrittspartiet har hatt justisministeren under hele perioden til regjeringen til Erna Solberg. I snart fire år har Frp styrt justispolitikken. Vi har gjentatte ganger spurt hvor det har blitt av jobbene, sier Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet og leder av Stortingets justiskomité.

- En bløff

- Seinest i februar i år lovet Per Willy Amundsen at innen 1. juni i år skulle alle som gikk ut av Politihøgskolen være i jobb. Virkeligheten er at bare 229 av studentene er i fast jobb, sier Hadia Tajik.

Hun karakteriserer politistudent-løftene til Frp som en gedigen bløff.

- Fremskrittspartiets valgløfter kunne ikke forstås på noen annen måte enn at studentene skulle ansettes i jobber de var utdannet for. Ikke sivile stillinger eller som arrestforvarere.

- Valgløftet til Frp var ikke noe annet enn en bløff, sier Hadia Tajik.

Tidligere denne uken stilte Hadia Tajik spørsmål om politistudentene og jobbsituasjonen til justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. Tajik ville ha svar på hvor mange av studentene som gikk ut av Politihøgskolen i 2016 har jobb i politiet. Og fikk til svar at 89,3 prosent nå er i jobb i politiet.

Justisminister Per-Willy Amundsen la til i svaret til Tajik at departementet har stilt krav til Politidirektoratet om at alle de nyutdannede fra Politihøgskolen i 2017 - som har bestått eksamen - skal være tilsatt løpet av 2017.

- Tajik-retorikk

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen tilbakeviser overfor Dagbladet at Frp’s valgløfte om at alle politistudenter skulle få jobb er en bløff.

- Vi har levert det vi lovet. Påstandene fra Hadia Tajik, om Frp’s valgløfte om jobb til politistudentene ikke var noe annet enn en bløff, er bare vanlig Tajik-retorikk, sier Amundsen.

- Hvor mange av de har fått fast politifaglig jobb, slik de er utdannet til?

- 229 personer er fast ansatt i politiet. Tre er ansatt i sivile stillinger i politiet. En, som forøvrig ikke bestod eksamen, er ansatt som arrestforvarer. Tallene har jeg akkurat fått fra Politidirektoratet (POD), sier statsråden.

- Betyr det at de 601, med unntak av fire, er fast og midlertidig ansatte i stillinger de er utdannet til på Politihøgskolen?

- Det er tallene jeg har fått fra POD, sier Amundsen.

- Ikke kassa på Rema

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund vedgår overfor Dagbladet at mange studenter ikke er i jobb.

- STRAMME BUDSJETTER: - Politibudsjettene er stramme, pengene brukes til andre ting enn å ansette nyutdannede, sier Sigve Bolstad i PF. Foto: Gunnar Hultgreen/Dagbladet
- STRAMME BUDSJETTER: - Politibudsjettene er stramme, pengene brukes til andre ting enn å ansette nyutdannede, sier Sigve Bolstad i PF. Foto: Gunnar Hultgreen/Dagbladet Vis mer

- Problemet for nyutdannede politibetjenter er den trange budsjettsituasjonen. Det er skapt aksept for at pengene brukes til andre ting enn å ansette nyutdannede. Derfor er mange ikke i jobb, sier Bolstad, og fortsetter:

- De som er uteksaminert fra Politihøgskolen er godt utdannet og har ikke tatt utdannelsen for å sitte i kassa på Rema.

- Jeg er enig med Bolstad at det er en stram budsjettsituasjon for politiet, sier statsråd Amundsen.

.

Hele Norges coronakart