- Frp's politikk henger ikke sammen

Frp mener det flerkulturelle samfunnet er negativt og farlig, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

ANGRIPER FRP: Jonas Gahr Støre (Ap) mener Frp's kravliste til asylsøkere er et forutsigbart utspill med tanke på valget neste høst. Foto: Jacques Hvistendahl
ANGRIPER FRP: Jonas Gahr Støre (Ap) mener Frp's kravliste til asylsøkere er et forutsigbart utspill med tanke på valget neste høst. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Istedenfor å illustrere det flerkulturelle norske samfunnet med å vise ryggen til en i burka, vil jeg heller vise ansiktet til en nyutdannet person med innvandrerforeldre. Dette er framtidas Norge.

Det sier Jonas Gahr Støre (Ap). 

I gårsdagens Dagbladet rykket Frp ut med krav om strengere regler for asylsøkere som søker permanent opphold i Norge.

Innvandringspolitisk talsmann, Morten Ørsal Johansen, står i spissen for et representantforslag i Stortinget som kort fortalt vil nekte asylsøkere å bli i landet dersom de ikke vil leve som nordmenn.

Negativt og farlig - Frp's vedvarende politikk på dette feltet baserer seg på at et flerkulturelt samfunn som det norske, er negativt, bekymringsfullt og farlig. Jeg har lest Frp-forslaget som ligger til grunn for det som ble sagt i Dagbladet i går, og mitt poeng er: På alle punkter som kan bidra til integrering, vil Frp kutte. Politikken deres henger ikke sammen, sier Støre (Ap).

I fjor ledet han Arbeiderpartiets integreringsutvalg, og i går deltok han på en stipendutdeling for unge næringslivstalenter med innvandrerbakgrunn.

- Forutsigbart - At kvinner går i burka, er et tema, jeg er enig i det. Men å blåse det opp til å bli selve temaet - det kjøper jeg ikke. Det tegner feil bilde av folk med innvandrerbakgrunn, de aller fleste bidrar, ikke minst gjennom høyere utdanning.

Støre mener utspillet er forutsigbart, snaut halvannet år før stortingsvalget.

- Frp har dette som en av sine kjente markeringssaker. Det i seg selv vil jeg ikke kritisere, det er gjenkjennelig. Men vi er uenige i den politikken, så får velgerne tenke sitt.

Ap er blitt beskyldt for å dilte etter Frp på innvandringsfeltet, og å ta flere skritt mot høyre etter asylinnstramminger.

- Er det lettere for Ap å forsvare egen innstrammet politikk på dette feltet, når Frp kommer med et utspill som dette?

- Jeg deler ikke den forklaringen, og jeg trenger ikke Frp's ytterliggående politikk for å forsvare Arbeiderpartiets. Vi har strammmet inn, det var nødvendig for å beskytte asylretten, sier Støre.