Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps programkomité vil legge ned Politidirektoratet

Mener politireformen gjør direktoratet overflødig. 

FORESLÅS NEDLAGT: Frps programkomite vil avvikle POD. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FORESLÅS NEDLAGT: Frps programkomite vil avvikle POD. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frps programkomite gjør i dag siste finpuss på partiets program for neste fireårsperoide.

Der foreslås det at Frp skal gå inn for å nedlegge Politidirektoratet (POD).

- På den måten kan man kanalisere midlene på en mer effektiv måte over hele landet og dermed få økte ressurser nærmere der folk bor, sier parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik til NTB, som først omtalte saken.

Naturlig følge av reformen

Han mener det er naturlig at POD legges ned på sikt nå som politireformen har sørget for færre politidistrikter.

- I den forbindelse skal vi nå overføre oppgavene fra POD ut i de store, mer robuste distriktene, slik at vi får bygd den biten nærmere publikum og sørget for ett mindre mellomledd, sier Nesvik til Dagbladet.

Det blir nå opp til partiets landsmøte hvorvidt tiltaket blir offisiell Frp-politikk eller ikke.

Programkomiteen ønsker ikke å sette noen tidsramme for når nedleggelsen skal skje, men mener det må gjøres så fort som praktisk mulig.

Diskutert over tid

- POD hadde absolutt sin misjon da vi hadde små politidistrikter, men vi mener det er en naturlig konsekvens av politireformen at man nå overfører oppgavene til de nye distriktene. Det er viktig at innbyggerne, som en konsekvens av nærpolitireformen, skal føle at de får et bedre tilbud lokalt, sier Nesvik, som påpeker at en slik styrking kan legge til rette for et mer helhetlig tenking om tilbudet ute i de forskjellige distriktene.

- Dette har aldri vært en del av politireformen. Hvorfor sier dere dette nå?

-Det har vært en diskusjon internt i Frp fram og tilbake over tid, svarer Nesvik.

Enorm vekst

Det er ikke første gang Frp går inn for å legge ned Politidirektoratet.

I 2012 sa Frp-leder Siv Jensen at Politidirektoratet (POD) måtte legges ned. Før valget i 2013 lovte nestleder Per Sandberg det samme, hvis Frp havnet i regjering.

Istedet har direktoratet fått mer enn doblet sitt årlige driftsbudsjett fra 125 millioner i 2012 til svimlende 275 millioner i fjor.

Parallellt er det siden 2013 blitt hyret inn 119 nye politibyråkrater.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum rister på hodet over programkomiteens avgjørelse, selv om også hans parti ønsker å legge ned direktoratet.

Han påpeker at POD har hatt en eksplosiv vekst de siste tre-fire årene, til tross for at Frp lovte å sørge for mindre byråkrati før de kom til makta.

- Den viktigste handlingen er den man gjør når man har statsråden, og her har Frp bygget opp Politidirektoratet i stedet for å bygge det ned. Det er Frp sin statsråd som har ansvaret for at politidirektøren i Norge nå er mektigere en noensinne, sier Slagsvold Vedum.

- Viser feilprioritering

Sp-lederen synes det er paradoksalt at Frp i regjering har stått for en styrking av Politidirektoratet når programkomiteen, med Frp-nestleder Per Sandberg i spissen, nå tydeligvis ønsker det motsatte.

- Alt Frp har gjort i fire år nå, er å styrke POD, både når det gjelder ansatte og konsulentbruk. Direktoratet har aldri vokst mer enn de har gjort under Frp sin ledelse. Da er det tydelig at Frps programkomite mener at Frp i regjering har gjort en helt feil prioritering, sier Slagsvold Vedum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling