Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps Tybring-Gjedde vil hjelpe forsvarsministeren

Forsvaret skal bygges opp, ikke slankes, går det som Tybring Gjedde vil. Lørdag kommer han med forslag til hvordan.

SLANKEKUR:  Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (t.h) vil etter det avisa DN erfarer, slanke Forsvaret. Blant annet med å kutte over 1500 stillinger. På bildet får ministeren overbrakt Forsvarets årsrapport for 2015, av forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SLANKEKUR: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (t.h) vil etter det avisa DN erfarer, slanke Forsvaret. Blant annet med å kutte over 1500 stillinger. På bildet får ministeren overbrakt Forsvarets årsrapport for 2015, av forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld kom det fram at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide vil slanke Forsvaret, ifølge avisa DN: Kutt i over 1500 stillinger, legge ned ni militærbaser og effektivisering, er noen av hennes forslag.

I høst kom forsvarssjefen med sitt fagmilitære råd. Her sa han at Forsvarets merbehov var på 175 milliarder over 20 år. DN skriver at Søreides utkast til langtidsplan er på 150 milliarder korner. Som betyr mindre til forsvar enn det forsvarssjefen mener er et minimum.

- Det som er viktig, er at vi får en struktur i Forsvaret, som er i tråd med oppgavene de har. I helga vil vi i Frp nok vedta en resolusjon hvor vi ber om å styrke Forsvaret, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Gir svar på lørdag Nestlederen i forsvarskomiteen mener at Søreide «gjør en utmerket jobb i forhold til forutsetningene».

- Forsvarsministeren har jobbet veldig seriøst med langtidsplanen, og jeg vil ikke skylde på henne. Men jeg vil fortelle Siv Jensen hvor hun kan hente pengene fra, sånn at vi kan gi mer til forsvaret. Jeg skal fortelle henne det på landsmøtet lørdag, sier Tybring-Gjedde.

Og fortsetter:

- Vi må ta større grep i norsk økonomi. Ikke bare ta ostehøvelgrepene overalt. Høyre vedtok nettopp at de vil gi mer til Forsvaret enn det statsministeren ønsket, og hvis både Høyre og Fremskrittspartiet vedtar en økning, må finansministeren og statsministeren høre det, sier han.

Krever omstilling Regjeringen er hardt presset: Norsk økonomi sliter, et stort antall flyktninger har kommet, og antas å komme, samt økende arbeidsledighet.

- Det er jo folk som tenker at Forsvaret ikke er så viktig, men urolighetene i verden, Russlands opprustning og våre forpliktelser i forhold til NATO må få konsekvenser. Vi har lenge hatt et underfinansiert forsvar, sier Tybring-Gjedde. 

Han ønsker å fremme et forslag for Forsvaret som ligger mer i tråd med Forsvarssjefens råd fra i høst.

- Vi vil kjempe for mer penger i forsvarsbudsjettet, og da fremme et forslag som er mer i tråd med Forsvarssjefens råd, sier Frp-politikeren.

- Hva tenker du om at over 1500 stillinger vurderes kuttet?

- Når det gjelder antall militærbaser og antall mennesker, så er det forsvarsstrukturen som må avgjøre det. Vi vil kjempe for en større struktur - sånn at forsvaret skal få en økt evne. Når det gjelder stillingskutt, vil jo enhver fagforeningsleder tenke på sine egne og kjempe for dem. Men omstiling må til, sier Tybring-Gjedde.

MER TIL FORSVAR:  Nestleder i Forsvarskomiteen, Frps Christian Tybring-Gjedde, vil lørdag komme med forslag til hvordan Forsvaret skal få mer penger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MER TIL FORSVAR: Nestleder i Forsvarskomiteen, Frps Christian Tybring-Gjedde, vil lørdag komme med forslag til hvordan Forsvaret skal få mer penger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart