Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps utenrikstalsmann spår EUs død etter Tyrkia-avtale om flyktninger

Christian Tybring-Gjedde tror hele EU kan velte dersom avtalen mellom Tyrkia og EU blir et faktum. Utenriksminister Brende er uenig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde mener regjeringen bør si nei til å ta imot flyktninger fra Tyrkia.

Det sa Tybring-Gjedde fra Stortingets talerstol fredag. Frp-politikeren beskriver avtalen som et «flyktningspill» fra Tyrkia. 

- Utviklingen i NATO-landet Tyrkia er svært bekymringsfull. At landet setter til side demokratiske spilleregler, kan ikke aksepteres, forklarer Tybring-Gjedde.

Frp-toppen, som er partiets saksordfører på utenrikssaker, hevder Tyrkia nå holder resten av Europa som gissel. 

- At Tyrkia på samme tid bedriver utpressing av Europa ved å kreve overføringer av nye milliarder euro og presser EU til å ta imot nye titusener av flyktninger, er ikke et NATO-land og et potensielt EU-land verdig.

Tror EU bryter sammen Til Dagbladet utdyper Tybring-Gjedde at han tror avtalen kan få hele EU til å bryte sammen.

- Jeg tror EU kan kollapse på grunn av denne avtalen, fordi veldig mange land kan ende opp med å si nei til at Tyrkia gis så mye penger. Når EU ikke klarer å enes i dette problemet, kan tilliten mellom medlemslandene falle fullstendig sammen, spår han. 

- Det vil isåfall ikke være så katastrofalt som noen vil hevde. Dagens EU-land kan klare seg fint på egen hånd. Folk i Norge vil ikke stoppe å kjøpe Mercedes av den grunn. Og verden vil ikke ligge unna norsk laks, heller, fortsetter Tybring-Gjedde, som selv er EU-motstander. 

Brende uenig I år har det kommet 141 000 båtflyktninger fra Tyrkia til Hellas. EU har inngått en hestehandel med Tyrkia for å stanse flyktningstrømmen. 

Utenriksminist Børge Brende (H) deler ikke Tybring-Gjeddes oppfatning.

- Det var jo veldig pessimistisk av ham. Det er fortsatt viktige elementer ved avtalen som må falle på plass, men avtalen tar tak i utfordringer som må løses nettopp for at EU-samarbeidet skal fungere best mulig i åra som kommer, sier Brende til Dagbladet.  

- For mye penger Tybring-Gjedde mener likevel at Norge bør si nei til avtalen. Og dersom regjeringa ikke lytter til ham, håper han de 3500 flyktningene EU legger opp til at Tyrkia kan sende Norge, skal telles som blant de 8000 flyktningene Stortinget i fjor vedtok å ta imot. 

- Tyrkerne har fått altfor godt betalt. Og avtalen løser jo ingenting. Kanskje får vi en større andel av flyktninger som har krav på beskyttelse, men totalt sett blir belastninga på Europa akkurat like stor. Det er i det hele tatt en veldig underlig avtale, fortsetter han. 

Forslaget som ligger på bordet etter mandagens toppmøte, skal nå behandles av EU-landene og innebærer flere endringer i europeisk flyktningpolitikk.

Tyrkia overrasket mange av EU-lederne da landet mandag foreslo å ta tilbake alle migranter og flyktninger som ankommer greske øyer via Tyrkia i en begrenset periode. Samtidig skal EU hente like mange syriske kvoteflyktninger direkte fra Tyrkia. 

28 milliarder EU skal med andre ord ta inn én syrisk kvoteflyktning for hver syrer Tyrkia tar tilbake fra de greske øyene.

• Alle som allerede har kommet til Hellas og som ikke har beskyttelsesbehov, skal sendes tilbake til Tyrkia. 

• Alle som nå drar fra Tyrkia til de greske øyene i båt, enten de har et beskyttelsesbehov eller ikke, skal returneres til Tyrkia. Og EU skal ta regninga. 

• For hver syrer som returneres til Tyrkia, skal EU-landene ta en syrer fra Tyrkia. Flyktninger som prøvde seg båtveien, havner bakerst i køa. 

Tyrkia fremmet krav om ytterligere 28 milliarder norske kroner for å håndtere flyktningstrømmen innenfor sine egne grenser. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!