ØNSKER 10 000: Både Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti har landsmøtevedtak om at Norge bør ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKER 10 000: Både Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti har landsmøtevedtak om at Norge bør ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Frp's utgangspunkt er at vi skal få mest mulig igjen for pengene

Nye forhandlinger om syriske kvoteflyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ettermiddag møttes de parlamentariske lederne på Stortinget igjen for å drøfte muligheten for et kompromissforslag om flyktningsituasjonen i Syria og i Middelhavet.

Klokka 16.40 kom de parlamentariske lederne ut fra møtet. De har ennå ikke blitt enige, og varsler nye møter.

- Det er vilje til å bli enighet, men vi trenger mer tid. Derfor har vi avtalt å møtes igjen, sier Ap's leder Jonas Gahr Støre.

Det neste møtet vil skje fredag morgen, får Dagbladet opplyst.

Samlet opposisjon En samlet opposisjon krever at Norge tar imot 10 000 nye kvoteflyktninger fra Syria de neste to åra. Regjeringspartiene vil heller hjelpe flyktningene i nærområdene.

- Nå må vi først møtes og diskutere dette skikkelig, men Frp's utgangspunkt er at vi skal få mest mulig igjen for pengene, og det gjør vi i nærområdene, sier Frp's parlamentariske leder Harald T. Nesvik til Dagbladet.

Frp's landsmøte var helt klare på at de sier nei til 10 000 syriske kvoteflyktninger til Norge.

KrFs fungerende parlamentariske leder Hans Olav Syversen sier det er flere årsaker til at opposisjonen ikke bare presser igjennom et vedtak om flyktningene i Stortinget.

- Vi diskuterer både situasjonen i nærområdene, båtflyktningene i Middelhavet og hva vi gjøre hjemme i Norge. Jo bredere enighet om dette, jo bedre, sier Syversen til Dagbladet.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland understreker at partiet er innstilt på et kompromiss med opposisjonen.

- Det er jo derfor vi sitter her. Et bredt kompromiss vil sende et viktig signal om situasjonen i Syria og Middelhavet, sier han.

Ikke i budsjett Det er lagt opp til at diskusjonene holdes på siden av forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, hvor det ikke er satt av penger til nye kvoteflyktninger fra Syria. I stedet økes midlene til Syria og nærområdene med 250 millioner kroner til totalt 1 milliard kroner.

Dagens møte var tredje gang partiene møtes for å diskutere et mulig kompromiss, men de har altså ennå ikke kommet til enighet.

- Jeg tror det er viktig at vi ikke bare gjør dette til et politisk spill. Vi kommer til å legge en del ideer på bordet, og så håper vi at regjeringen hører på dem, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn til møtet.

- Viktig med forlik Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte at før møtet at de parlamentariske lederne ville klare å komme fram til noe konkret på forhandlingsmøtet i dag.

- Men om dette blir det siste møtet, er en annen sak. Jeg mener det er viktig med et forlik, og det kommer nok til å ta noe tid. Arbeiderpartiets landsmøte, og flertallet på Stortinget, mener at vi bør ta imot 10 000 kvoteflyktninger, men så må vi finne en ordentlig form på det.

SV-leder Audun Lysbakken vil imidlertid stå hardt på 10 000.

- Min klare forventning er at de partiene som deler standpunktet om 10 000 flyktninger, er villige til å stå på dette. Vårt utgangspunkt er at regjeringen må forholde seg til flertallet, dette må ikke koke bort i et politisk spill.