Fru Arafat i dekning

Suha Arafat (41) gikk i dekning i går etter at det ble kjent at franske påtalemyndigheter har åpnet en korrupsjonsgransking av hennes bankkontoer i Paris. Det dreier seg om 77 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS/TEL AVIV (Dagbladet): Yassir Arafats kone Suha hadde ikke engang kontaktet sin tidligere advokat i går. Og ifølge PLO-kontoret i Paris snakker hun ikke med journalister.

Ifølge den satiriske avisa Le Canard Enchaîné har franske påtalemyndigheter i den største diskresjon gransket fru Arafats kontoer siden oktober 2003.

Det var den franske sentralbanken som tok affære, like før en offentlig antikorrupsjonsinstans, Tracfin, også varslet om suspekte pengeoverføringer. 8,6 millioner kroner ble overført fra Sveits hver måned fra juli 2002 til juli 2003 til Suha Arafats to kontoer i Paris, i Arab Bank og den franske banken BNP. Fru Arafat har ikke kunnet redegjøre for hvor pengene kommer fra.

Som om ikke det var nok, gjennomgår EU-etterforskere også finansene til de palestinske myndighetene i Jerusalem for å se om EU-donasjoner er blitt misbrukt. Det gjelder 3 milliarder kroner.

Også Yassir Arafat

Denne etterforskningen baserer seg på en rapport fra det internasjonale pengefondet, IMF, som konstaterte at deler av budsjettet var satt inn på en spesialbankkonto direkte kontrollert av Yassir Arafat. Fra 1995 til 2000 gjaldt det ifølge IMF 6,2 milliarder kroner.

Ifølge den israelske avisa Ha'aretz skal EU-etterforskerne ha funnet ut at bistandsmidler er blitt brukt til terrorformål. Men Yassir Arafat bruker også en del penger på å betale funksjonærer kontant, for dermed å ha kontroll over dem.

Liker luksus

Det har lenge gått rykter om Suha Arafats ekstravagante pengeforbruk, finansiert av palestinske myndigheter eller direkte av mannen. Trolig kan bistandsmidler ha blitt brukt.

I et helt år leide hun blant annet en hel etasje på et av Paris' dyreste luksushoteller, Hotel Bristol. Hun kler seg hos moteskaperen Louis Feraud, og i Gaza sammenliknes hun med Imelda Marcos.

Ifølge TV-selskapet CBS har fru Arafat fått overført 690000 kroner regelmessig hver måned til privat forbruk.

Suha Arafat, som har studert og arbeidet i Paris, og som også fødte parets datter Zahwa (8) der, har stor sans for det gode liv. Hun omgås den arabiske sosieteten, med forretningsmenn, kongelige og ekspresidenter.

En del av summen fra hennes konto, 17 millioner kroner, ble overført til en kjent parisisk jetsettdekoratør, Alberto Pinto, men han sier at han aldri har arbeidet for Yassir Arafat eller hans familie.

Protesterer

PLOs representant i Paris, Leila Shahid, protesterte i går på det sterkeste mot anklagene.

- Beskyldningene om hvitvasking er skandaløse. Enda en gang angripes Yassir Arafat gjennom sin kone, sa hun.

En diplomat i Midtøsten forklarer slik til Dagbladet:

- Dette er ikke penger som Norge og andre land har gitt til palestinske myndigheter (PA). Siden finansminister Salam Fayad begynte i jobben sin for to år siden, har giverlandene fått full kontroll på midlene som gis, sier diplomaten.

- Alt er blitt mye bedre siden Fayads inntreden. Men å si at man har full kontroll over pengene som går til PA, er for enkelt, mener Ha'aretz-journalist Arnon Regular.

Forsvunnet

Norske myndigheter har etter det Dagbladet erfarer, brukt store ressurser på å kartlegge hva Arafat og palestinske myndigheter kan ha av verdier på utenlandske konti.

Her er konklusjonene at PLO tidligere hadde mange hundre millioner dollar, men at det ikke er særlig mye igjen.

Grunnen til at PLO-formuen er så godt som borte, er at pengene ble overført til Det palestinske investeringsfondet etter Fayads inntreden som finansminister. Fondet har nå verdier på 900 millioner dollar.

PENGESLØSER? Herr og fru Arafat, Yassir og Suha, med datteren Zawa. Suha Arafat er i søkelyset for suspekte pengeoverføringer.