Fru Blair til sak mot mannens øl-avgift

LONDON (NTB): Tony Blairs kone, høyesterettsadvokat Cherie Blair, skal tale britiske bryggeriers sak i en kamp mot de høye forbrukeravgiftene på øl. Bak prisøkningen står ektemannen og hans regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da britenes statsbudsjett ble presentert av finansminister Gordon Brown på tirsdag, ble ølavgiften forhøyet med over 12 øre til 3,80 kroner halvliteren. Avgiften er en av de høyeste i EU, til sammenligning betaler franske bryggerier en avgift på drøye 60 øre halvliteren. Nå har britiske bryggerier sett seg lei på de årlige økningene.

- Brudd på EU-regler

I et siste forsøk på å komme den høye avgiften til livs, forsøker det familie-eide bryggeriet Shepherd Neame å gå til rettssak mot regjeringen. De mener økningen er et brudd på EUs Romatraktat, der det heter at forbrukeravgifter i medlemslandene skal harmoniseres.

  Og den som trekker i kappe og parykk for å kjempe bryggerienes sak, er altså høyesterettsadvokat Cherie Blair.

Etterpurt

Statsministerens kone er en av landets mest anerkjente advokater, og er ekspert på EU-rett. Etterspørselen etter hennes tjenester har ikke akkurat sunket etter at familien flyttet inn i Downing Street nr. 10. Hun er den første utearbeidene statsministerkona i historien, og britiske medier har moro av at hun tjener dobbelt så mye som sin ektemann.

  Mandag møter hun i høyesterett som bryggeriets representant, i et forsøk på å få saken bragt inn for Europadomstolen.

Bare gode naboer

Statsministerens kontor har ikke villet kommentere saken, som beskrives som en potensiell verkebyll i avisene. Heller ikke finansministerens pressetalsmenn, som er kjent for å slenge generøst med leppa, har vært løsmunnet med uttalelser denne gangen. Cherie Blair bruker sitt pikenavn Cherie Booth når hun jobber, og det eneste finansminister Gordon Browns pressetalsmann vil si, er at de ikke vet hvem Cherie Booth er...

 Fred på soverommet?

 Det er ikke godt å si hvordan forholdet mellom ekteparet Blair er på kammerset for tida. Men i og med at det er finansministeren som i realiteten er «den anklagede», er det kanskje mer interessant å se på naboforholdet mellom familien Blair i Downing Street nr. 10 og ungkar Gordon Brown i nr. 11. Britene vet å sette pris på en god nabokrangel.

<B>SKÅLER FOR KONA?</B> Tony Blair foretrekker kanskje vin framfor øl. Uansett vil kona Cherie i retten på vegne av sinte ølprodusenter.