Fru Bush på sjarmoffensiven

- Vi ønsker å ha et vennskapelig forhold til Frankrike, sa USAs førstedame Laura Bush til Jacques Chirac.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fru Bush fikk et høflig kyss på hånda av Frankrikes president Jacques Chirac før USA i dag ble gjenopptatt som medlem av FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur UNESCO.

Chirac, som har vært blant de bitreste motstanderne av USAs krig i Irak, mottok fru Bush på en høflighetsvisitt i Elysee-palasset og fikk høre fra den amerikanske førstedamen at amerikanerne egentlig ønsker å være gode venner med det franske folk.

Besøket finner sted bare en uke etter at Chirac gjentok sin klare kritikk av USAs krigføring i Irak.

Laura Bush kom til Paris i går, og i dag holdt hun hovedtalen da USA trådte inn igjen i UNESCO, 19 år etter at president Ronald Reagan meldte landet ut av FN-organisasjonen på grunn av dens angivelig fiendtlige holdning til Vesten.

Det var president George W. Bush som tok initiativet til å slutte seg til UNESCO på nytt, da han i fjor ba om internasjonal støtte for invasjonen i Irak.

PR-besøk

Ektemakens besøk i Paris er ledd i en fem dagers tur til Frankrike og Russland, og målet med reisen er å dempe den internasjonale kritikken mot USA etter invasjonen i Irak.

I motsetning til sin forgjenger Hillary Clinton, har Laura Bush sjelden opptrådt offentlig, og hun uttalte en gang at hun aldri kommer til å holde en tale.

Men ved seremonien i UNESCOs hovedkvarter i dag holdt hun hovedtalen, og hun påpekte blant annet at FN-organisasjonen har samme mål som mange amerikanere.

Senere i høst har hun planer om å delta i ektemannens valgkamp på en turné gjennom hele USA, etter at hun denne uken skal forsøke å fremme et mer positivt bilde av USA i Frankrike og Russland.

- Jeg vil la folk rundt om i verden få anledning til å forstå at vi egentlig er ganske like, sa fru Bush før hun forlot Washington.

- Venner

Foruten talen i UNESCO og tilstedeværelsen ved en flaggseremoni utenfor FN-organisasjonens hovedkvarter, har fru Bush understreket det nære forholdet mellom USA og Frankrike etter at hun landet i Paris.

- Vi ønsker å ha et vennskapelig forhold til Frankrike, og jeg vet at amerikanerne ønsker et slikt vennskap, sa hun da hun møtte Chirac i presidentpalasset.

Mange amerikanerne har gitt uttrykk for kritikk av den franske motviljen mot krigen i Irak, og Bush og Chirac klarte ikke å bli enige om felles løsninger på Irak-konflikten, da de møttes i FN-hovedkvarteret i New York i forrige uke.

I Moskva skal Laura Bush deltok på en bokfestival for barn og legge inn noen gode ord for amerikansk barnelitteratur.

(NTB-Reuters)

SJARMERT? Frankrikes president Jacques Chirac ga i alle fall Laura Bush et høflig kyss på hånda.