Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fru Urdahl: - Ola Borten var statsminister i 2008

Slik dokumenterer slektningene at tante ikke var tilregnelig da Mona Høiness fikk 100-milloners testamentet.

 GEMYTTLIG FØR START:  Advokatene Fred A. Gade og Mette Yvonne Larsen hilser før 100-millioners saken starter. Mona Høiness i midten. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
GEMYTTLIG FØR START: Advokatene Fred A. Gade og Mette Yvonne Larsen hilser før 100-millioners saken starter. Mona Høiness i midten. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Urdahl-slektningenes advokat Fred A. Gade leste utdrag fra en rekke legerapporter og sykehjemjournaler om Synnøve Alver Urdahls helsetilstand i tiden rundt og etter at det omstridte testamentet ble skrevet 20. februar 2007.

Det er i dette testamentet advokat Mona Høiness blir enearving etter det barnløse ekteparet Per Urdahl og Synnøve Anker Urdahl.

I formiddag startet saken for Oslo byfogdembete, der åtte av Urdahl-slektningene krever at testamentet blir kjent ugyldig fordi Synnøve Alver Urdahl var senil og ute av stand til å ta vare på egne interesser da testamente ble skrevet.

Det er fru Urdahls helsetilstand på testamentdagen og Mona Høiness' rolle i forbindelse med selve testamentutformingen som er sakens kjerne.

I årene fra testamentet ble skrevet til hun døde drøyt fire år seinere i juni 2011, var enkefruen i slutten av 80-årene sykehjemspasient blant annet på Diakonhjemmet, Majorstutunet, på Madserud og Silurveien.

2008: statsminister Ola Borten De fleste helsebeskrivelsene fra saksøkernes prosessfullmektig var «negative» rapporter, som beskriver en glemsk, gammel kvinne som ikke kunne orientere seg om tid og sted.

Gade refererte blant annet til en «hukommelsestest» fra 2008 der hun ble spurt om hun kunne navnene sentrale aktører i norsk samfunnsliv - blant annet kongehuset og regjeringen.

- Hun svarte da at Ola Borten var statsminister, at kong Olav var konge og at Sonja var dronning, refererte slektningens advokat Fred A. Gade.

Per Borten var statsminister i Norge fra 1965 til 1971. Harald har vært konge siden Olav døde i 1991.

Da Gade fortsatte å trekke fram helsesitater som ga inntrykk av en svekket og til tider hjelpeløs gammel kvinne, reagerte Mona Høiness' advokat Mette Yvonne Larsen under motpartens bitvise opplesning av en nytt brev.

- Kjære Fred A. Gade - Kjære Fred A. Gade, hvorfor kan du ikke lese hele brevet, brøt Mette Yvonne Larsen inn.

- Det er fordi jeg bare har 23 minutter igjen av innledningsforedraget, svarte Gade.

- Da skal du få fem minutter av min tid, repliserte Larsen.

- Manipulering Prosessfullmektig Gade var også flere ganger innom sykehjemsdokumenter der to av Urdahl-slektningene ble strøket fra skjema som pårørende-personer som skulle kontaktes hvis noe inntraff.

Mona Høiness ble eneste pårørende som skulle kontaktes.

- Dette er eksempel på manipulering av helsepersonell, sa Gade med et tydelig «understatement» om at Mona Høiness hadde en finger med i spillet da de to Urdahl-navnene ble strøket fra sykehjemmets pårørendeskjema.

Mette Yvonne Larsen reagerte med kommentaren «kjære advokat Gade» som en åpenbar protest mot påstanden om manipulering fra hennes klient.

Gade var mer uformell og på fornavn da hans advokatkollega på motsatt side i 100-millioners tvisten hjal han med å finne tilbake til en sidehenvisning.

- Takk skal du ha, Mette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media