Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fruene på Frogner skal tas

Eldre i byene i er taperne, mener Huseiernes Landsforbund.

NEDBETALT BOLIG:  Omlegging av beregning av boligverdi straffer seg for eldre, enslige i byen, mener Huseiernes Landsforbund. Bjørg Fernsjø (75) fra Grefsen rammes trolig, men synes likevel hun er privilegert. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
NEDBETALT BOLIG: Omlegging av beregning av boligverdi straffer seg for eldre, enslige i byen, mener Huseiernes Landsforbund. Bjørg Fernsjø (75) fra Grefsen rammes trolig, men synes likevel hun er privilegert. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Taperne i dette budsjettet er slik jeg ser det enslige pensjonister i byene. Jo eldre boligen er, desto lavere er normalt ligningsverdien, og desto større blir økningen på skattegrunnlaget. Har de i tillegg et par hundre tusen på bok, så vil de kunne få et hopp i formuesskatten. Fruene på Frogner skal tydeligvis tas, sier utredningssjef i Huseiernes landsforbund Dag Refling.

Formuesskatten har allerede vært samtaleemne blant pensjonistene på Grefsen og Kjelsås eldresenter da Dagbladet var innom tirsdag ettermiddag.

Får høyere skatt
Bjørg Fernsjø (75) havner trolig blant dem som får høyere skatt etter det nye beregningssystemet: Hun er enslig, har en grei pensjon og har ikke gjeld på boligen sin.

- Jeg hadde i grunn ikke tenkt mye over dette før det ble nevnt i dag. Men jeg pleier ikke å bekymre meg på forhånd, og tror jeg hadde hatt mer bekymringer hvis jeg hadde hatt veldig dårlig råd. Jeg synes jeg er priviligert, sier Fernsjø.

I forslaget til nytt statsbudsjett skal likningsverdien på boligen du bor i settes til 25 prosent av boligens omsetningsverdi - for enkelte opp til 30 prosent. Eier du en bolig nummer to vil likningsverdien for denne bli 40 prosent av markedsverdi.

Verdien skal fastsettes ut fra et helt nytt beregningssystem hvor verdien fastsettes ut fra beliggenhe, størrelse målt i kvadratmeter, alder og type bolig.

Samtidig øker bunnfradraget i formuesskatten fra 470 000 kroner til 700 000 kroner. Totalt vil 120 000 færre enn i dag betale formuesskatt, ifølge Finansdepartementet.

Høyt prisnivå
I nabolaget på Grefsen ligger prisnivået høyt, og Bjørg kjenner til mange enslige pensjonister som sitter på en verdifull enebolig der gjelda er nedbetalt. Selv bor hun alene i leiligheten hun kjøpte for ikke mange år siden, etter å ha solgt sin enebolig.

Selv om bunnfradraget øker for Bjørg, vil ektepar som bo sammen, tjene mest på det.

Ektepar uten annen formue kan ha en gjeldfri bolig til en verdi av 4,7 millioner kroner uten å måtte betale formuesskatt, mens enslige kan ha en gjeldfri bolig til en verdi av 2,3 millioner kroner uten å måtte betale formuesskatt.

- Alt er dyrere når man bare er en person. Husleie og strømregning er ikke lavere enn om du er to stykker, og det koster mer når man er ute og reiser alene. Det blir de samme utgiftene med bare en inntekt, påpeker Bjørg.

Hun tror hun ikke kommer til å få noen problemer med å bo der hun bor i dag, selv om hun skulle måtte betale mer skatt.

Ikke positivt for boligboble
Professor i samfunnsøkonomi ved NHH, Ola Grytten, mener det nye beskatningssystemet kan komme til å virke negativt i forhold til en mulig boligboble.  

- Man går over til å skattlegge enkelte boliger, men det er skatt på alle sorter boliger som gjør at ikke prisene drives opp. Derfor har ikke regjeringen gjort noen grep som kan forhindre en boligboble. Jeg tror de med større sannsynlighet kan være med på å øke sjansene for en boligboble enn å minske den, sier han. 
Han mener budsjettet er overraskende lite stramt i krisetida, og mener det kan slå begge veier. 

- Det kan øke etterspørselen i boligmarkedet kraftig, noe som ikke trenger å være så positivt. Samtidig kan det lite stramme budsjettet gjøre at renta øker raskere, og det kan bremse markedet, sier Grytten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media