Frukt fra kunnskapens tre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOLE: Kjære kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell. Departementet ditt vil ikke øremerke midler til skolebibliotek. Skolefrukt, derimot, er så viktig at det gis øremerkede midler.

I Tønsberg kommune hvor jeg jobber, får man tildelt 1,3 millioner kr. pr. år for å kjøpe frukt til fem ungdomsskoler. Med 1,3 millioner kunne kommunen ansatt en skolebibliotekkonsulent i full stilling, og gitt hver av de 16 grunnskolene kr. 50 000,- til innkjøp av bøker m.m. Hvorfor ikke prioritere øremerkede midler til innkjøp av «kunnskapens frukt», bøker, til skolene? Primærformålet med skolen er da fortsatt at elevene skal lære å lese, eller hva mener du, Solhjell?

Jeg kan ikke begripe at man i skolen ikke ser sammenheng mellom mengdetrening i lesing og god leseferdighet. PISA-undersøkelsen viser at det er en klar sammenheng mellom antall bøker i hjemmet og elevenes skoleprestasjoner. Undersøkelsen viser videre at lesehester fra hjem med lav sosioøkonomisk status gjør det bedre enn lesevegrere fra hjem med høy sosioøkonomisk status. Siste PISA-undersøkelse viste at i Norge gikk 22,4 prosent av 15 åringene ut av grunnskolen med en leseferdighet på undersøkelsens laveste nivå, eller under. Disse elevene har svært dårlige forutsetninger for å klare videre utdanning, noe som med all tydelighet vises i det dramatiske frafallet i videregående skole. Tilsvarende tall for Finland var 4 prosent. Finnene er et lesende folk, og utlånet fra finske bibliotek er fire ganger så stort som i Norge. Kanskje er ikke skolesystemet hele svaret på finnenes gode skoleresultater? Så hvorfor var ikke skolebiblioteket nevnt i den nipunkts planen du la fram for en tid tilbake for å bedre leseferdigheten i norsk skole?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer