BÆRER VÅPEN: Clayton Allen fra Kentucky er til stede i Cleveland for å stå opp for egne rettigheter. Derfor bærer han også pistol på hofta, og vekker dermed noe oppstuss midt
&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">i bykjernen. FOTO: TRYM MOGEN / DAGBLADET</span>
BÆRER VÅPEN: Clayton Allen fra Kentucky er til stede i Cleveland for å stå opp for egne rettigheter. Derfor bærer han også pistol på hofta, og vekker dermed noe oppstuss midt  i bykjernen. FOTO: TRYM MOGEN / DAGBLADETVis mer

Frukt og vannpistol er ulovlig, men halvautomatiske gevær er lov

Under mottoet «Make America Safe Again» ble første dag av Republikanernes landsmøte avholdt i dag. Utenfor kan hvem som helst bære våpen på hofta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLEVELAND (Dagbladet):

Dagen før republikanernes landsmøte startet, ble tre politibetjenter skutt i byen Baton Rouge i Louisiana. I Cleveland i Ohio er titusener samlet for det som kommer til å bli Donald Trumps kroningsfest som partiets presidentkandidat.

Dette skjer samtidig som spenningsnivået imellom ulike grupper i USA er på sitt høyeste på lenge. Nylige skyteepisoder mellom politiet og sivile flere steder i landet, angrepene i Nice og en av historiens mest splittende presidentkandidater letter heller ikke på trykket.

Det merkes i hele Cleveland, der spesialpoliti fra Secret Service har ansvar for området rundt selve landsmøtearenaen.

Pistol på hofta
Her møter Dagbladet likevel Kentucky-mannen Clayton Allen. Han bærer et håndvåpen i ei hylse rundt hofta.

- Jeg fikk og skjøt med min første pistol da jeg var åtte. Jeg synes ikke det er en stor greie. Det er åpenbart en del folk som ikke liker det, men jeg skjønner ikke hvorfor. Jeg har masse våpen, men jeg bruker dem ikke til å skyte noen, sier Allen til Dagbladet.

Vi går en tur i gågata utenfor arenaen. Han får noen lange blikk av de dresskledde politikerne og journalistene, men i Ohio er loven krystallklar: så lenge du eier et våpen lovlig, får du lov til å bære det åpenlyst, uansett om du har lisens eller ikke.

IKKE BEKYMRET: Landsmøtedelegat fra
&nbsp;Ohio, Daniel Carter, mener sikkerheten i Cleveland&nbsp;ikke kunne vært bedre. Han er strålende&nbsp;fornøyd med å arrangere det politiske sirkuset i&nbsp;sin egen hjemby. FOTO: TRYM MOGEN
IKKE BEKYMRET: Landsmøtedelegat fra  Ohio, Daniel Carter, mener sikkerheten i Cleveland ikke kunne vært bedre. Han er strålende fornøyd med å arrangere det politiske sirkuset i sin egen hjemby. FOTO: TRYM MOGEN Vis mer

Etter søndagens skyting i Baton Rouge i Louisiana, der tre politifolk ble drept, ba politiets fagforening i Cleveland om en midlertidig innstramning i våpenlovene. Det sa guvernør og tidligere presidentkandidat John Kasich nei til, og viste til at han ikke kan oppheve verken føderale lover eller delstatslover. I Cleveland er det politi fra hele landet til stede, og alle har stående ordre om å ikke patruljere alene.

Ikke lov med frukt
Det betyr altså at de tusenvis av demonstrantene som er ventet - enten de er der for å støtte Trump eller demonstrere mot ham - alle kan bære våpen. Og ikke bare pistoler som Allen, men også halvautomatiske rifler og pumpehagler.

I motsetning er det ikke lov med tennisballer, vannpistoler, frukt, metallparaplyer eller tau i området i bykjernen. Det er bare inne på selve landsmøtearenaen vanlige folk ikke får bære våpnene sine.

Det bekymrer ikke landsmøtedelegat Daniel Carter fra vertsstaten Ohio.

- Sikkerheten er fantastisk. Det er en grunnlovsrett å få bære våpen, og de forferdelige og tragiske hendelsene i det siste viser bare problemet vi har med noen sjuke mennesker, men det betyr også at sikkerheten her er bedre, sier han.

KAOS: Det ble fullt kaos under det republikanske landsmøtet da det ble tvunget fram en avstemning for å tvinge fram regelendringer som kan hindre Trump i å bli partiets presidentkandidat. Video: CNN Vis mer