- Fruktkniven kan ikke ha vært drapsvåpenet

Professor i anatomi har vurdert politiets nye bevis i Skøyen-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble en 44 år gammel mann pågrepet i forbindelse med drapet på Vegard Bjerck i desember 2008, også omtalt som Skøyen-drapet. Dette er samme mann som tidligere har vært pågrepet og fengslet for drapet.

En 47 sider lang rapport fra tyske kriminalteknikere konkluderte med at det var skader på ribbeinet til Bjerck som samsvarte med den siktede 44-åringens fruktkniv, som ble beslaglagt fem måneder etter drapet.

Nå har 44-åringens advokat, Knut Lindboe, fått en vurdering av den tyske rapporten i sin helhet. Vurderingen er foretatt av professor i anatomi, Per Holck, ved Universitetet i Oslo.

- Så langt vi skjønner sier han at det ikke er grunnlag for å være så bombastisk som konklusjonen virker. Det dypeste kuttet er 11 centimeter, mens knivens blad er syv centimeter. Det er et avvik som virker uforståelig stort, sier Lindboe.

- For stort avvik
Politiet opplyste mandag at rapporten konkluderte med at sporene på kniven var i overenstemmelse med skadene på ribbeinet, og var sikre i sin sak:

- Vi er sikre på at dette er drapsvåpenet, sa politiadvokat Cecilie Gulnes på mandag.

Den aktuelle kniven var en av 14 kniver som politiet beslagla hjemme hos den siktede, og det er en fruktkniv med bøyd blad. Lindboe sier han tror det tyske laboratoriet kun har vurdert ribbeinet og kniven, uten å ta hensyn til obduksjonsrapporten.

- Det kan forekomme at hvis man treffer en kniv inn i et legeme at man kommer lenger inn fordi man presser legemet sammen, men ikke så stort avvik som her. Særlig fordi det er på ryggen, hvor det ikke blir sammentrekninger i samme grad som stikke i magen, sier Lindboe.

- Aldri benyttet til skraping Politiets teori var at den drapssiktede mannen var nede i garasjeanlegget for å skrape biler, noe han i avhør har innrømmet å ha gjort ved en tidligere anledning i irritasjon over en person som dobbeltparkerte på gjesteparkeringen. Her skal han blitt overrasket av Vegard Bjerck, det skal ha oppstått en krangel, og det hele skal ha endt med at 44-åringen drepte Bjerck.

NYE BEVIS:  Advokat Knut Lindboe mener politiets nye bevis, som er basert på en tysk rapport, ikke holder mål. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
NYE BEVIS: Advokat Knut Lindboe mener politiets nye bevis, som er basert på en tysk rapport, ikke holder mål. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Min klient gjenkjenner kniven, men har aldri benyttet den kniven når han skrapte på biler. Og noe bilskrapingsmerker tror jeg ikke politiet har fått støtte i fra Tyskland, sier Lindboe.

Advokaten kom akkurat ut fra fengselet, hvor han har besøkt sin klient. Han sier 44-åringen er svært nedbrutt.

- Han synes det er forferdelig å komme i fengsel annen gang. For ham er det helt uforståelig at en kniv som familien hadde brukt i husholdningen et halvt år skulle være drapsvåpenet. Han er selvfølgelig fornøyd premissene for konklusjonen i den tyske rapporten ikke er like bastante som man kunne tro, men han blir ikke glad av den grunn. Han er dypt deprimert, sier Lindboe.

- Alibi Rapporten fra Holck har blitt lagt fram for lagmannsretten, som skal ta stilling til denne.

- Vi har også kommet med bemerkninger hvor vi har fremlagt at han har alibi. Det er bare noen minutter han kan ha vært borte fra barna sine, og alibiet er ikke svekket på noen måte. Det har bare kommet en påstand for at dette er drapsvåpenet. Men de har ikke bevis for at han har vært der, sier Lindboe.

Politiadvokat Cecilie Gulnes har ikke vært tilgjengelig for kommentar om saken i kveld.

DREPT:  Vegard Bjerck. Foto: Privat
DREPT: Vegard Bjerck. Foto: Privat Vis mer