Smittekarantene for lærere:

Frustrasjon før skoleåpning: - Belastende

Frykter sykemeldinger og utslitte lærere.

FRUSTRERT: Nina Seim, lærer ved Røyken videregående skole. Foto: Privat
FRUSTRERT: Nina Seim, lærer ved Røyken videregående skole. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Tirsdag åpner skolene etter juleferie. For de ansatte i barnehager og skoler blir det med unntak fra smittekarantene i arbeidstida, men ikke på fritida.

Det har vært sterke reaksjoner på den avgjørelsen. Frp's Himanshu Gulati har til Dagbladet sagt det skaper «smittebomber», og at lærere fortjener samme behandling som alle andre.

- Medlemmene føler at de har stått i front lenge, og igjen blir ofret, sier Line Lysen til Dagbladet. Hun er lærer, og i tillegg lokallagsleder for Utdanningsforbundet i Kongsvinger

Helsemyndighetene anbefaler at elever og ansatte i skoler og ansatte i barnehager tester seg før oppstart etter juleferien. Dersom det ikke er tilstrekkelig testkapasitet, vil helsemyndighetene prioritere områder med mye smitte, skriver Utdanningsdirektoratet.

- NY SMELL: Line Lysen, lærer og lokallagsleder for Utdanningsforbundet i Kongsvinger. Foto: Privat
- NY SMELL: Line Lysen, lærer og lokallagsleder for Utdanningsforbundet i Kongsvinger. Foto: Privat Vis mer

Frykter sykemeldinger

Lysen i Utdanningsforbundet forteller om bekymrede medlemmer før skolestarten.

- Hele karanteneunntaket kan skape en utrygghet for de ansatte, som gjør at de blir ekstra slitne, som igjen kan føre til flere sykemeldinger.

- Belastende

Nina Seim jobber som lærer på Røyken videregående skole i Asker. Både hun og Lysen mener det burde vært fritak både hjemme og på jobb, eller ikke noen av stedene.

- Er det utfordrende at det stadig blir nye regler for dere?

- Ja, det er belastende. Vi har i tillegg rødt nivå på videregående skoler nå. Vi har hatt en juleferie på å forberede det, men det setter begrensninger på hvor godt vi får fulgt opp elevene, sier Seim.

RØDT NIVÅ: Pedagogisk leder Anita Remmen og barnehagelærer Christiane Dietzler er fortvilet over coronasituasjonen i barnehager slik den er i dag. Video: Signe Elise Morthen Stenersen, reporter: Stian With Vis mer

Hun forteller at mange helst vil bli satt i full karantene, både i frykt for å bli smittet og smitte andre.

- Selv er jeg 32 år, ikke i noe risikogruppe, og er ikke så redd for å bli smittet. Vi burde være i full karantene hvis det er slik at vi risikerer å bli alvorlig syke av corona. Hvis det ikke er slik, får det meg til å lure på om vi i det hele tatt trenger å være i karantene. Jeg ønsker at myndighetene er mer transparente med bakgrunnen for tiltaket. Det virker åpenbart at de ikke frykter smittespredning i skolene.

Frykter konsekvensene

Lysen påpeker at lærere og barnehageansatte har måtte ta et stort ansvar under pandemien.

- Mye av den overtida og merarbeidet har ikke blitt kompensert for. Mange har følt at de ikke blir satt pris på, så kommer det i tillegg en ny smell, forklarer hun, og fortsetter:

- Yrkesgruppa blir ikke ivaretatt på noe vis, den psykiske belastningen kan bli for stor. Konsekvensen kan bli at flere ikke orker å stå i yrket.

- Vil skjerme barn og unge

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) uttalte til Dagbladet forrige uke at målet er å holde skoler og barnehager åpne.

- Det er viktig å skjerme barn og unge så langt som mulig, og skoler og barnehager er viktig for våre barn og unge, skriver Brenna i en e-post.

Kunnskapsministeren sier at hun forstår at ansatte i skoler og barnehager lenge har stått i en krevende arbeidssituasjon.

- Beslutningen om karantenefritak har vi basert på klare og samstemte råd fra Helsedirektoratet, FHI og Utdanningsdirektoratet. De har alle vært tydelige på at ansatte i barnehager og skoler må være unntatt karantenebestemmelsene, under forutsetning av at de gjennomfører regelmessig testing slik helsemyndighetene beskriver. Karantenefritaket på jobb er et tiltak som balanserer behovet for åpne skoler og barnehager med behovet for smittevern. Testing er også et viktig tiltak for å begrense smitten i skolen. Lærere/barnehageansatte har for øvrig ikke strengere karantene enn sykepleiere, skriver Brenna videre.

Hun understreker samtidig at karantenebestemmelsene uansett ikke gjelder for de som har fått dose tre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer