Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frustrert Jensen: - Jeg har nesten ingen energi

Starter sin forklaring.

SKAL FORKLARE SEG I DAG: Eirik Jensen. Foto: Hans Arne Vedlog
SKAL FORKLARE SEG I DAG: Eirik Jensen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eirik Jensen skal i dag starte sin forklaring i Oslo tingrett. Han har ønsket å forklare seg for åpne dører. Det får han bare delvis. Fagdommerne i Borgarting lagmannsrett besluttet i dag morges at deler av forklaringen - det som gjelder navngitte informanter og sensitiv informasjon knyttet til dette - må gå for lukkede dører.

Følg saken direkte her

Forklaringen starter for åpne dører.

Jensen var selv klar overfor Dagbladet på at han ønsket åpne dører for hele forklaringen før retten startet.

- Jeg har nesten ingen energi, og det jeg har skal jeg bruke der inne. Det gagner ingen om dette går for lukkede dører, jeg vil fortelle min historie, sier en tydelig frustrert Jensen til Dagbladet før retten settes.

Jensen og hans forsvarerteam mener det vil være vanskelig for Jensen å forklare seg godt og sammenhengende når forklaringen må deles opp.

- Jeg hadde ønsket at forklaringen skulle gå for åpne dører. Vi har nå kanskje funnet en løsning som funker. Det får vi se på, sier Eirik Jensen under sin forklaring.

Hans forsvarer John Christian Elden sa følgende om spørsmålet i går:

- Cappelen får komme med sine anklager åpent, da må også Jensen få legge fram sitt forsvar offentlig. Når Spesialenheten nok en gang begjærer lukkede dører på Jensens forklaring, mener vi det ikke er grunnlag for det.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Elden understreker at Jensens mantra er at alt skal frem.

- Han vil ikke at rykter skal ligge, men vil at det skal etterforskes og opp på bordet. Elden forteller videre at Jensen skal forklare seg om kontakten mellom ham Cappelen basert på informantvirksomheten fra 1993 til 2014 og informantvirksomheten og reglene rundt dette. Han vil forklare seg om det nasjonale prosjektet som han var en del av, som forsvaret mener har åpenbar betydning for saken.

– Da må han få forklare seg om disse forholdene så han ikke uriktig blir domfelt en gang til for forhold det ikke er grunnlag for, sier Elden.

Jensen ønsker å dele opp sin forklaring, slik at han gjør unna sin frie del først, og så svarer på spørsmål etter at Cappelen har gjort unna sin forklaring.

Han vil svare på spørsmål, men vil gjøre det etter Cappelens forklaring er hørt. Hva ligger anklagene på i dag. Hva skal han forsvare seg imot? Det er opp til Jensen å velge når og om han vil forklare seg, sier Elden.

Eirik Jensen var mer positiv før rettssaken startet tirsdag, og følte seg da godt forberedt.

- Ja. Jeg har lest saksdokumenter, det hadde jeg ikke i forrige runde. Det bar vel min opptreden preg av. Og jeg var ikke mentalt til stede. Den situasjonen med pågripelse, varetekt og mediastyr, har vært uhyre tungt, sa Jensen til Dagbladet.

Samboeren Ragna Lise Vikre mente også at Jensen var bedre forberedt.

- Eirik skal inn nå og kjempe for livet sitt de neste månedene. Jeg mener han er i bedre psykisk forfatning nå. Han var ikke i særlig god form i tingretten, det mener jeg er vesentlig bedre denne gangen, sa Vikre til Dagbladet.

Hele Norges coronakart