Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frustrert Obama til frontal­angrep etter skoleskytingen: - Dette har blitt rutine

Talte til nasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld norsk tid gikk en foreløpig ikke identifisert skytter amok på et universitet i Oregon i USA og tok livet av ti mennesker.

I natt talte en tydelig sint og frustrert president Barack Obama til et samlet pressekorps om hendelsen. Etter at han hadde sendt sine kondolanser til de berørte av skytingen, tok presidenten et kraftig oppgjør med hvorfor slikt skjer i USA.

- Våre tanker og bønner er ikke nok. Det er ikke nok. Det klarer ikke å beskrive det sinnet vi skal føle ... det forhindrer ikke at et slikt blodbad skjer et annet sted i USA, sa han.

- På et eller annet vis har dette blitt rutine. Rapporter om hendelsene har blitt rutine. Mitt svar fra dette podiet har blitt rutine. Vi har blitt numne.

Til angrep på våpenlobbyen Deretter gikk han til frontalangrep på våpenlobbyen, og sa hvordan han kan se for seg at de allerede sitter og skriver pressemeldinger.

- De kommer til å si at vi trenger flere våpen og færre våpenlover, men er det noen som egentlig tror på det?

Han ba også mediene om å finne tall på hvor mange som hadde mistet livet i våpenrelatert vold, og sette det opp mot antallet som hadde mistet livet i terrorangrep.

- Dette er ikke noe jeg kan gjøre selv, sier han, og ber om hjelp fra Kongressen og guvernører.

Presidenten har lenge forsøkt å få på plass strengere våpenlovgivning, blant annet gjennom et forslag om bakgrunnssjekk av våpenkjøpere, noe som ble stemt ned i 2013.

- Jeg håper og ber for at jeg ikke må komme ut her igjen for å komme med mine kondolanser så lenge jeg sitter som president. Basert på mine erfaringer som president kan jeg ikke garantere det. Og det er en grusom ting å si.

13 bekreftet døde Politiet fikk melding om skyting på Umpqua Community College i Oregon omtrent klokken 10.40 lokal tid. Da nødetatene kom fram til stedet, lå det skadde i flere klasserom. 
  
- Da vi ankom fant vi flere skadde i forskjellige klasserom. Politiet nøytraliserte skytteren, sa brannmann Ray Shoufler til CNN. 

CNN melder at 10 er drept og at sju er såret i skytingen.  
Flere våpen Gjerningsmannen er ifølge Reuters drept på stedet under en skuddveksling med politiet, utenfor ett av klasserommene. Det er foreløpig uklart hva som var motivet for skytingen, men lokalavisen NR Today skriver at en student opplyser at alle elevene fikk beskjed om å legge seg flatt på gulvet da gjerningsmannen kom inn i klasserommet. 

Ifølge studenten - Kourtney Moore - ba mannen folk om reise seg opp og se hva slags religion de hadde, for så å skyte enkeltelever. 

Gjerningsmannen ble ifølge det lokale sherrifkontoret funnet død utenfor ett av klasserommene, ogCNN skriver at det er funnet fire våpen som de mener tilhørte skytteren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!