Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frustrerte ministre måtte gi ny utsettelse

Frustrerte og til dels rasende utenriksministre måtte i kveld innse at verken serberne eller kosovoalbanerne var rede til å undertegne en fredsavtale for Kosovo. Det er ingen optimisme om at den nye fristen, tirsdag klokken 15, vil holde heller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Madeleine Albright skal ifølge en vestlig diplomat som følger forhandlingene nærmest ha eksplodert i frustrasjon over steile serbiske og kosovalbanske forhandlere. Etter å ha forhandlet sammenhengende i nærmere 12 timer i dag måtte de innse at det ikke var enighet verken om det politiske og militære utkastet for en Kosovo-avtale.

Langt fram

Det var bleke og gledesløse utenriksministre fra Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia som på en pressekonferanse i kveld måtte fortelle verdenspressen at det fremdeles er langt igjen til en avtale.

- Vi er svært langt fra en enighet, sa Storbritannias utenriksminister Robin Cook, og refererte særlig til spørsmålet om serbisk godkjennelse av utplasseringen av en internasjonal fredsstyrke etter at en politisk avtale er godtatt.

- Det har vært en positiv utvikling, men det er problemer med den militære delen, sa utenriksminister Knut Vollebæk, som i egenskap av OSSE-formann deltok i forhandlingene i Rambouillet i dag.

Militære delen

Kontaktgruppens utenriksministre understreket på pressekonferansen at det var gjort betydelige framskritt med den politiske delen av avtalen, som i hovedsak gjelder selvstyre for Kosovo-provinsen. Her skal partene være svært nær enighet, selv om kosovoalbanerne insisterer på å avholde folkeavstemning etter at overgangsperioden på tre år er utløpt, slik at det kosovoalbanske folket selv skal få bestemme egen framtid. Dette nekter både serberne å gå med på og de internasjonale meglerne har også avvist kravet.

Men det er i første rekke den militære delen av avtalen som fortsatt volder størst problemer. Kontaktgruppen står fast på at så lenge denne ikke er på plass, kan det heller ikke bli noen politisk avtale.

- Vi kan ikke stole på at partene overholder kun en politisk viljeserklæring. Derfor må vi ha den militære delen på plass, sa Vollebæk.

Serbisk nei

Og det er på dette punktet serberne fortsatt sier blankt nei. Flere framstøt lørdag møtte veggen fra den serbiske presidenten Milan Milutinovic, som har sine ordre fra Jugoslavias president Slobodan Milosevic. Han sier fortsatt blankt nei til å ha NATO-soldater på jugoslavisk jord for å overvåke fredsavtalen.

Også kosovoalbanerne har reservasjoner på den militære biten og nekter å foreta en avvæpning, som er et av kravene i avtaleteksten.

Forhandlingene på middelalderslottet i Rambouillet utenfor Paris er også preget av forsinkelser og utsettelser. Blant annet er oversettelse av alle dokumenter svært tidkrevende.

Snakker ikke

Utenriksminister Knut Vollebæk sier han ikke er optimist med tanke på den nye tidsfristen som er satt. Han innrømmer at det er et «kjempeproblem» at partene fortsatt ikke snakker direkte sammen, men at alt foregår via de tre meglerne.

Vollebæk sa lørdag at oppgavene til de rundt 1.300 OSSE-observatørene forblir uendret fram til tirsdag.

I mellomtiden forsikrer USAs utenriksminister Madeleine Albright at Milosevic forregner seg dersom han tror at det internasjonale samfunnet ikke mener alvor med trusselen om å bruke militær makt dersom han ikke bøyer av for kravet om en bakkestyrke i Kosovo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media