Frustrerte pårørende: - Han blir aldri stilt til ansvar

Mannen (31) som sto bak trippeldrapet på Valdresekspressen er død.

DRAPSMANNEN DØDE: Mannen (31) som sto bak trippeldrapet om bord i Valdresekspressen i november i fjor, forklarte seg aldri om hvorfor han drepte tre personer. I dag ble det klart at mannen er død, etter å ha blitt svært skadd i en fallulykke i slutten av august... Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
DRAPSMANNEN DØDE: Mannen (31) som sto bak trippeldrapet om bord i Valdresekspressen i november i fjor, forklarte seg aldri om hvorfor han drepte tre personer. I dag ble det klart at mannen er død, etter å ha blitt svært skadd i en fallulykke i slutten av august... Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 31 år gamle mannen som sto tiltalt for å ha drept bussjåfør Arve Kvernhaug (55) fra Bagn i Valdres, student Margaret Molland Sanden (19) fra Årdal og Brahim Khouya (53) fra Sverige på Valdresekspressen i Årdal i fjor, er død.

Han forklarte seg aldri om hvorfor han drepte de tre menneskene, og tilbake står pårørende med en rekke ubesvarte spørsmål.

Advokat Skjalg Jarnang er bistandsadvokat for barna til bussjåfør Arve Kvernhaug. Han forteller at det var med blandede følelser klientene i går kveld mottok beskjeden om at farens drapsmann er død.

- Til dels kjente de på en lettelse over at det er satt et visst punktum i saken. De er nå sikre på at han aldri vil skade noen noe mer, og at de slipper å lese eller høre mer om ham, sier Jarnang til Dagbladet.

- Slapp billig unna - Samtidig kjenner de på mye frustrasjon og en urettferdighetsfølelse. De tenker at han slapp billig unna, at han nå ikke må stå til ansvar for det han har gjort - som han hadde blitt nødt til i en rettssak, sier Jarnang.

Til tross for at mannen aldri ga politiet noen forklaring om hva som drev ham til trippeldrapet, hadde de pårørende håpet at en rettssak ville gi dem flere svar, sier advokaten.

BISTANDSADVOKAT: Maria Kirkeide Ravnå er bistandsadvokat for familien til 19 år gamle Margaret Molland Sanden. Hun sier at klientene har kjent på mange følelser etter at de fikk nyheten om at drapsmannen er død. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Maria Kirkeide Ravnå er bistandsadvokat for familien til 19 år gamle Margaret Molland Sanden. Hun sier at klientene har kjent på mange følelser etter at de fikk nyheten om at drapsmannen er død. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- De har fortsatt behov for å få svar, slik at de kan få en så god avslutning på saken som mulig. De håper derfor nå at politi, påtalemyndigheter, Kripos og rettsmedisinere vil gi dem all den tilgjengelige informasjonen de har, sier Jarnang.

Informasjonsbehov Et slikt møte har vært planlagt, ifølge bistandsadvokaten.

- Og dette blir desto viktigere nå, for mine klienter kjenner på følelsen av at de ikke har fått saken tilstrekkelig opplyst. Om de ikke får den informasjonen som er tilgjengelig om farens død, vil det innebære nok en tragedie for dem. Det vil være katastrofalt, sier Jarnang.

- Hovedfokus i saken Maria Kirkeide Ravnå er bistandsadvokat for familien til 19 år gamle Margaret Molland Sanden. Hun sier at også hennes klienter har kjent på mange følelser etter at de fikk nyheten om drapsmannens død.

- Familien ønsker ikke å kommentere det som har skjedd med tiltalte, annet enn at de opplever at dette ikke innebærer noen endring for dem. Det som er det altoverskyggende for Margarets familie er at de har mistet henne på en brutal måte - og de håper at dette fortsatt vil være hovedfokus i saken, sier Kirkeide Ravnå til Dagbladet.

- Ønsker en avslutning - Familiens forhåpninger har vært at tiltalte ville forklare seg, men siden det ikke har skjedd har forhåpningene sunket med tiden, legger hun til.

Rettssaken mot 31-åringen var i utgangspunktet planlagt å starte i september, forteller Ravnå, men ble utsatt før tiltalte falt og skadet seg i fengselet.

- Statsadvokaten sier nå at han vil instille på at saken henlegges som følge av at tiltalte er død. Vårt fokus nå blir derfor at de etterlatte får en avslutning på straffesaken lik det en rettsak ville gitt dem. Det er panlagt et møte med politi og påtalemyndighetene, men ikke fastsatt noe tidspunkt ennå, sier Ravnå.

- Burde vært på sykehus Fredrik Verling har vært forsvarer for den trippeldrapstiltalte 31-åringen. Til Dagbladet i dag bekrefter Verling at klienten aldri forklarte seg overfor politiet.

I SORG: Innbyggerne i Årdal samlet seg i sorg etter det forferdelige trippeldrapet i november i fjor.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
I SORG: Innbyggerne i Årdal samlet seg i sorg etter det forferdelige trippeldrapet i november i fjor. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Jeg tenker som så at det har hatt et helsemessig utgangspunkt at han ikke ønsket å forklare seg, sier Verling, til Dagbladet.

- Jeg vet ikke om helsen hans tillot i det hele tatt å gå inn på dette temaet, sier han.

Til Verling forklarte 31-åringen mer, uten at advokaten ønsker å si noe om hva de to snakket om eller om han innrømmet drapene overfor ham.

- Jeg ønsker ikke å si noe om innholdet i våre samtaler, sier han.

- Mannen burde ha vært på sykehus og ikke i fengsel, men i det ligger det ikke kritikk mot fengselet. Men han burde åpenbart ha vært på et sykehus, sier Verling og understreker at han synes saken er trist og tragisk.