Frustrerte soldater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske soldater som har tjenestegjort i Irak, er frustrerte over antikrigsstemningen i Norge. I går gikk den norske kontingentsjefen, oberst Tor Helge Moen, ut i NRK og kritiserte både norske politikere og den norske opinionen. -  Den hjemlige debatten har slitt på motivasjonen, sa Moen i et telefonintervju, før han og resten av det norske ingeniørkompaniet satte kursen tilbake til Norge etter endt tjeneste i Basra-området i Sør-Irak.

Ikke vet vi hva de norske soldatene hadde tenkt seg da de dro til Irak, men hvis Moen virkelig mener at man ikke skal kunne føre en debatt i Norge om krigsdeltakelse i utlandet, bør han tenke seg om en gang til. Dette dreier seg om demokrati og ytringsfrihet. Det er tross alt ikke krig her i landet. Vi tviler også sterkt på om norske soldater er så sarte at de ikke kan yte maksimal innsats i jobben fordi det settes spørsmålstegn ved engasjementet de er med på. Stikkordet er profesjonalitet.

Oberst Moen etterlyser også mer støtte fra politikerne. Her har han et poeng så lenge han snakker om den norske regjeringen, som har sendt ham og soldatene hans til Irak. Når forsvarsminister Kristin Krohn Devold ustoppelig har argumentert med at norske soldater i motsetning til andre utenlandske militære styrker i Irak har vært på humanitært oppdrag, har hun bare skapt usikkerhet blant dem som har tjenestegjort i området. Man får kalle en spade en spade, slik nestleder Eivind Solberg i Befalets Fellesorganisasjon sier. Men Moen kan uansett ikke kreve at stortingsflertallet ikke skal ha lov til å endre mening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer