Frustrerte soldater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske soldater som har tjenestegjort i Irak, er frustrerte over antikrigsstemningen i Norge. I går gikk den norske kontingentsjefen, oberst Tor Helge Moen, ut i NRK og kritiserte både norske politikere og den norske opinionen. -  Den hjemlige debatten har slitt på motivasjonen, sa Moen i et telefonintervju, før han og resten av det norske ingeniørkompaniet satte kursen tilbake til Norge etter endt tjeneste i Basra-området i Sør-Irak.

Ikke vet vi hva de norske soldatene hadde tenkt seg da de dro til Irak, men hvis Moen virkelig mener at man ikke skal kunne føre en debatt i Norge om krigsdeltakelse i utlandet, bør han tenke seg om en gang til. Dette dreier seg om demokrati og ytringsfrihet. Det er tross alt ikke krig her i landet. Vi tviler også sterkt på om norske soldater er så sarte at de ikke kan yte maksimal innsats i jobben fordi det settes spørsmålstegn ved engasjementet de er med på. Stikkordet er profesjonalitet.

Oberst Moen etterlyser også mer støtte fra politikerne. Her har han et poeng så lenge han snakker om den norske regjeringen, som har sendt ham og soldatene hans til Irak. Når forsvarsminister Kristin Krohn Devold ustoppelig har argumentert med at norske soldater i motsetning til andre utenlandske militære styrker i Irak har vært på humanitært oppdrag, har hun bare skapt usikkerhet blant dem som har tjenestegjort i området. Man får kalle en spade en spade, slik nestleder Eivind Solberg i Befalets Fellesorganisasjon sier. Men Moen kan uansett ikke kreve at stortingsflertallet ikke skal ha lov til å endre mening.

Det som kanskje har vært aller verst for soldatene, har ifølge Moen vært at den negative omtalen har ført til at nærmeste familie og venner har begynt å sette spørsmålstegn ved om de har gjort en god jobb i Irak. Hvis dette virkelig er et så stort problem, bør vel kanskje soldatene skåne familien ved ikke å delta i slike oppdrag, i stedet for å forlange lokk på antikrigsdebatten.