FRYKTER SMITTE: Veterinærer og bønder er redd dyresykdommer skal bli mer utbredt. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
FRYKTER SMITTE: Veterinærer og bønder er redd dyresykdommer skal bli mer utbredt. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Frykt for at nedskjæringer gir mer dyresmitte

Veterinærer og bønder frykter at dyresykdommer blir mer utbredt fordi Veterinærinstituttet stenger en avdeling og skjærer ned andre steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veterinærinstituttets rolle er blant annet å drive forebyggende helsearbeid, smittesporing og sykdomskontroll på dyr og fisk. I mars ble det klart at instituttet skal legge ned avdelingen i Tromsø. Instituttet skal også skjære ned på virksomheten i Harstad og Bergen, der det i framtiden kun skal forskes på fisk og havbruk. Inntektssvikt og økte pensjonskostnader danner bakteppe for kuttene, skriver Nationen.

Vestenfjeldske veterinærforening, som organiserer veterinærer på Vestlandet, frykter at nedskjæringene vil føre til svekket beredskap mot smittsomme dyresykdommer.

- Når Veterinærinstituttet nå er i en situasjon hvor budsjettene er for små, er det fare for at beredskapseffektiviteten ofres på grunn av økonomien, sier Hans foreningens generalsekretær Petter Bugge.

Hans forening, Bondelaget i Troms og Finnmark, og Fylkesmannen i Finnmark, har sendt bekymringsmeldinger til Landbruks- og matdepartementet der de ber om at kuttplanene blir stanset. Departementets ekspedisjonssjef Gunnar Hagen opplyser at Veterinærinstituttet har forelagt endringene og at departementet ikke har noen kommentar til saken.

Veterinærinstituttets administrerende direktør Gudmund Holstad mener det er feil at beredskapen blir svekket som følge av nedskjæringene. Han opplyser at bruk av ny teknologi gjør det mulig å opprettholde samme kapasitet som før.

(NTB)