- Frykt for at presidenten har gjennomført kupp

Iran-forsker mener valgresultatet er svært overraskende.

TOK INNERSVINGEN: Mahmoud Ahmadinejad under det siste valgkamparrangementet før iranerne gikk til valglokalene og stemte. Hans klare seier overrasket mange. Foto: AP Photo/Ben Curtis/SCANPIX
TOK INNERSVINGEN: Mahmoud Ahmadinejad under det siste valgkamparrangementet før iranerne gikk til valglokalene og stemte. Hans klare seier overrasket mange. Foto: AP Photo/Ben Curtis/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): I morgentimene i dag har det vært tilløp til opptøyer og demonstrasjoner i Irans hovedstad Teheran.

Ifølge radiokanalen Radio Sedaye har iransk politi jaget bort hundrevis av reformtilhengere som samlet seg utenfor kontoret til den tapende motkandidaten Mir Hossein Mousavi. Politiet tok i bruk køller mot demonstrantene som ropte slagord til støtte for Mousavi.

Sent i går kveld erklærte Mousavi seg som den klare valgvinneren. Men i løpet av natten ble det klart at Irans sittende president, Mahmoud Ahmadinejad, stakk av med en overraskende klar seier.

Valgfusk, mener opposisjonen. Mulig kupp, sier en forsker Dagbladet har snakket med.

Kuppfrykt
- Det er en frykt for at Ahmadinejad og Ayatollah Ali Khamenei har tatt i bruk sin hovedmaktabase, det vil si de væpnede styrkene i Revolusjonsgarden, til å ta kontroll over innenriksministeriet og gjennomføre et kupp, sier Midtøsten-forsker ved Fafo, Kjetil Selvik, til Dagbladet.

Selvik, som har fulgt Iran de siste ti årene, sier han er svært overrasket over Ahmadinejads oppslutning på 65 prosent. Ikke minst er resultatet oppsiktsvekkende på bakgrunn av den høye valgdeltakelsen.

Ifølge det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA var det en valgoppslutning på 82 prosent.

DEMONSTRERTE: Iranske kvinner gråter over at den reformvennlige hovedutfordreren tapte for den sittende presidenten. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX
DEMONSTRERTE: Iranske kvinner gråter over at den reformvennlige hovedutfordreren tapte for den sittende presidenten. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX Vis mer

Selvik sier en slik velgermobilisering etter alle solemerker burde gå i favør av opposisjonen og de reformvennlige kandidatene.

Høy valgmobilisering
- Når vi snakker om høy valgdeltakelse skal det erfaringsmessig gå i favør av reformistene. De klarer å mobilisere velgere som ellers ville boikottet valget. Når de så har valgt å gå til valglokalet betyr det at de har bestemt seg for å påvirke valget, sier Selvik.

Det var trolig på grunnlag av det resonnementet at Mousavi utropte seg som valgvinner. I stedet viser den foreløpige valgopptellingen at den tidligere statsministeren endte opp med rundt 32 prosent av stemmene.

Mousavi hevder flere av hans valgobservatører ble nektet adgang til valglokaler, og at tekstmeldingssystemet kampanjeapparatet hans brukte ble stengt. Mousavi hevder også at flere av områdene der han sto sterkest gikk tom for stemmesedler.

På grunn av den høye valgoppslutningen, besluttet valgkommisjonen å forlenge avstemningen med fire timer, men Mousavi mente at flere velgere ikke slapp inn i stemmelokalene.

Avgjørende dager
Hva som skjer nå vil være avgjørende for hva slags retning Iran går i de neste årene, mener Selvik.

Han mener det er svært sannsynlig at opposisjonen ikke vil godta valgresultatet og ta til gatene i protest. I så fall må regimet mobilisere hardt for å slå tilbake.

- Det som er avgjørende nå er hva som skjer de neste dagene. Det som skjer nå vil gi en kraftig indikasjon på hva slags Iran vi får de neste fire årene.

ERKLÆRTE SEG SOM VINNER: Den mer moderate motkandidaten Mir Hossein Mousavi under pressekonferansen i Teheran i går, der han erklærte seg som valgvinner. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI/SCANPIX
ERKLÆRTE SEG SOM VINNER: Den mer moderate motkandidaten Mir Hossein Mousavi under pressekonferansen i Teheran i går, der han erklærte seg som valgvinner. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI/SCANPIX Vis mer

- Hva som vil skje avhenger av grad av protest på den ene siden og grad av undertrykkelse myndighetene er villig til å bruke på den andre siden. Hvis disse to faktorene eskalerer vil vi få en politisk krise, sier Kjetil Selvik, Fafo-forsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Informasjonsstans
Ifølge nyhetsbyrået AP er det imidlertid uklart hvor mange iranere som er kjent med beskyldningene om valgfusk. Statlig fjernsyn og radio kringkaster bare innenriksdepartementets valgopptelling.

På landsbasis er SMS-systemet nede og Mousavi-vennlige nettsider er blokkert eller vanskelig å få adgang til. Iranske aviser sier i dag ingenting om Mousavis seierserklæring.

Og Mousavis egen avis, Kalemeh Sabz eller Grønt ord, ble beordret om å endre overskriften som erklærte Mousavi som valgets vinner.

Det statlige nyhetsbyrået IRNA oppsummerer avisforsidene i landet slik. Avisa Iran News skriver «Leder hyller folkets valgentusiasme». Avisa IRAN har tittelen «Øverste leder ber iranere stanse ondsinnede forsøk på å skape uro». Mens avisa Seda-ye Edalat skriver at «57 millioner stemmesedler er borte».

STOR OPPSLUTNING: Uvanlig høy valgoppslutning ga ikke motkandidatene nok stemmer, viser den foreløpige opptellingen. Her avgir iranske statsborgere i Washington DC sin stemme.  Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/SCANPIX
STOR OPPSLUTNING: Uvanlig høy valgoppslutning ga ikke motkandidatene nok stemmer, viser den foreløpige opptellingen. Her avgir iranske statsborgere i Washington DC sin stemme. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer