- Frykt for at presidenten har gjennomført kupp

Iran-forsker mener valgresultatet er svært overraskende.

TOK INNERSVINGEN: Mahmoud Ahmadinejad under det siste valgkamparrangementet før iranerne gikk til valglokalene og stemte. Hans klare seier overrasket mange. Foto: AP Photo/Ben Curtis/SCANPIX
TOK INNERSVINGEN: Mahmoud Ahmadinejad under det siste valgkamparrangementet før iranerne gikk til valglokalene og stemte. Hans klare seier overrasket mange. Foto: AP Photo/Ben Curtis/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I morgentimene i dag har det vært tilløp til opptøyer og demonstrasjoner i Irans hovedstad Teheran.

Ifølge radiokanalen Radio Sedaye har iransk politi jaget bort hundrevis av reformtilhengere som samlet seg utenfor kontoret til den tapende motkandidaten Mir Hossein Mousavi. Politiet tok i bruk køller mot demonstrantene som ropte slagord til støtte for Mousavi.

Sent i går kveld erklærte Mousavi seg som den klare valgvinneren. Men i løpet av natten ble det klart at Irans sittende president, Mahmoud Ahmadinejad, stakk av med en overraskende klar seier.

Valgfusk, mener opposisjonen. Mulig kupp, sier en forsker Dagbladet har snakket med.

Kuppfrykt- Det er en frykt for at Ahmadinejad og Ayatollah Ali Khamenei har tatt i bruk sin hovedmaktabase, det vil si de væpnede styrkene i Revolusjonsgarden, til å ta kontroll over innenriksministeriet og gjennomføre et kupp, sier Midtøsten-forsker ved Fafo, Kjetil Selvik, til Dagbladet.

Selvik, som har fulgt Iran de siste ti årene, sier han er svært overrasket over Ahmadinejads oppslutning på 65 prosent. Ikke minst er resultatet oppsiktsvekkende på bakgrunn av den høye valgdeltakelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer