Frykt for at vinden skal spre storbrannen

Nå meldes det om røyklukt i Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen i Sverige, som skal være den største i Skandinavia på 200 år, har vist seg å være svært vanskelig å knekke - selv om svenskene nå har fått hjelp av piloter med helikoptere og spesialfly fra Frankrike, Italia og Norge.

I følge NTB dekker den nå et område på 10 ganger 15 kilometer.

Røyklukt i Stockholm Høye sommertemperaturer, ekstrem tørke og vind har fått flammene til å spre seg raskt, og dagen i dag ser ut til å bli krevende med vanskeligere slokkingsforhold enn i går.

I morges kjennes det i følge Aftonbladet røyklukt fra brannen over hele hovedstaden Stockholm. Det bygger avisa på en mengde kommentarer fra leserne.

«At lukta kjennes her betyr ikke at brannen nærmer seg Stockholm. For to dager siden kjentes røyklukt i Norrland, 100 mil nord for brannområdet», skriver avisa også.

Frykt for vind I dag ventes ikke regn, noe som kan gjøre slokkingsarbeidet vanskeligere. Frykten er at dette kombinert med mer vind og høyere temperaturer i dag skal føre til at brannen spres igjen, etter at redningsmannskapene nå har greid å begrense omfanget noe.

I går var 15 helikoptre - blant dem to norske - i full sving store deler av dagen, i tillegg til 150 brann- og redningsmannskaper. Ifølge Expressen har det siden klokka fire i dag morges vært ni helikoptre i sving med å vannbombe brannområdet.

Fra klokka 06.30 skal også fire franske og italienske spesialfly for brannslokking fra Frankrike og Italia ha deltatt i vannbombinga, etter å ha måttet ta et avbrudd på grunn av mørket.

Avisa forklarer at de flyr i 30 meters høyde, og at de hvert tredje minutt slipper til sammen 24 tonn vann, eller seks tonn per fly.

1000 evakuert I morges gir Expressen følgende oppsummering av brannen:

• Selv om situasjonen fortsatt er alvorlig, har redningstjenesten nå lykkes med å ringe inn brannen og de har også fått den til å krympe med omtrent 100 meter.

• Mer enn 1000 personer på seks steder har blitt evakuert. Over 500 dyr har blitt flyttet til et tryggere sted.

• En 30-åring er død - en tømmerbilsjåfør - og en 42-åring er alvorlig skadet.

Ifølge NTB er det den verste skogbrannen i Skandinavia på 200 år, med  et omfang på 10 ganger 15 kilometer. Brannfolk, politi, militære og frivillige fra hele Sverige jobber langs brannens ytterkant kjemper en hard kamp for å holde flammene under kontroll.