Frykt for blodbad

Okkupasjonen av hvite farmeres eiendommer i Zimbabwe kan ende i et blodbad. Rundt 50000 okkupanter, de fleste av dem jordløse, bevæpnede krigsveteraner fra uavhengighetskrigen, beleirer eiendommene. Mot dem står landets høyesterett, de hvite farmerne og deres svarte landarbeidere, som frykter for sin framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og hele denne uka har Zimbabwes president, Robert Mugabe, sittet på utviklingslandenes toppmøte på Cuba, og støttet okkupantene.

Han legger all skyld på «den homofile regjeringen i det homofile Storbritannia» som sender «homofile gangstere» for å angripe ham på grunn av planen om å konfiskere farmer til etterkommerne av britene i det tidligere Rhodesia.

Etter flere dramatiske økonomiske tilbakeslag er Zimbabwe på konkursens rand. Arbeidsledigheten er rekordhøy, korrupsjon florerer, inflasjonen er på rundt 50 prosent, og en rekke industribedrifter har måttet stenge fordi de mangler drivstoff.

Opptakten

Opptakten til okkupasjonene kom da president Mugabe forlangte folkeavstemning om grunnlovsendringer som ville gi ham 12 nye år som president, og retten til å konfiskere eiendommene i de mest produktive jordbruksområdene.

Etter kraftig motstand fra opposisjonen, tapte Mugabe folkeavstemningen. Da valgresultatet var klart i februar, ga han klarsignal til krigsveteranene om å ta saken i egne hender.

I dag har krigsveteranene okkupert rundt 900 eiendommer som eies av hvite, og enkelte steder ble farmerne kastet ut med vold. Etterkommerne av det britiske mindretallet som styrte det daværende Rhodesia fram til Zimbabwe fikk sin uavhengighet i 1980, utgjør bare 0,6 prosent av befolkningen, men de eier nesten 70 prosent av de mest fruktbare landområdene.

Lover

Mugabe har flere ganger brukt de hvite landeiernes eiendommer som gulrot for misfornøyde krigsveteraner. For vel to år siden lovet han å konfiskere eiendommene da rasende krigsveteraner demonstrerte mot regjeringen fordi korrupte tjenestemenn hadde plyndret veteranenes pensjonsfond for millioner av dollar.

Storbritannia har opp gjennom åra bidratt med et beløp som tilsvarer mellom 300 og 350 millioner kroner for å få til en fredelig løsning av landreformen.

Den praktiske gjennomføringen har imidlertid gått svært tregt. I fjor ble bare femti eiendommer lagt ut til den svarte befolkningen i landet, og mange av dem ble overtatt rimelig av statstjenestemenn eller andre som står regjeringen nær.

Nektet

Politiet har hele tida nektet å gripe inn overfor okkupantene. De gikk til og med til høyesterett for å få en kjennelse for at oppgaven var for stor, og for farlig, for den 20000 mann store nasjonale politistyrken.

Torsdag konkluderte imidlertid høyesterett i Zimbabwe med at politiet skulle drive okkupantene bort fra eiendommene. Men fra Cuba sa president Mugabe:

- Jeg kan forsikre dere om at landområdene vil bli overtatt, sanksjoner eller ikke sanksjoner.

mentz.tor.amundsen@dagbladet.no

KAMPKLAR: En av okkupantene gjør det klart at han mener alvor.