Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykt for borgerkrig i Ukraina

Ukraina kan bryte ut i borgerkrig, frykter taperen av det omstridte presidentvalget, Viktor Jusjtsjenko. Også lederen for nasjonalforsamlingen er svært bekymret for landets framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er på vei mot avgrunnen, sa Volodymyr Lytvyn da han åpnet det ekstraordinære møtet i nasjonalforsamlingen i dag.

- Ukraina er i dag på randen av borgerkrig, konstaterte Jusjtsjenko under det samme møtet.

De folkevalgte representantene skulle egentlig drøfte det svært omstridte resultatet av søndagens valg. Men bare 191 av de 450 representantene var til stede, fordi møtet ble boikottet av det regjeringsvennlige flertallet. Dermed var det ikke mulig for de folkevalgte å fatte et lovlig vedtak som kritiserte eller underkjente valget.

Etter møtet utropte opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko seg selv til vinner. Han la hånden på den 300 år gamle bibelen som brukes under slike seremonier, leste presidenteden og åpnet vinduet til folkehavet med 200.000 personer som ventet utenfor.

Nasjonalforsamlingens leder Volodymyr Lytvyn nektet imidlertid å godta eden.

- Det har ikke vært noen innsettelse. Man må ikke provosere folket, sa han etterpå.

Harde anklager

Ukraina, som i areal er Europas nest største land, er kastet ut i en politisk krise etter det viktige presidentvalget søndag. Det blir rettet stadig hardere anklager mot den sittende regjeringen om omfattende fusk.

De lokale myndighetene i seks bykommuner, inkludert Lviv og hovedstaden Kiev, nekter å anerkjenne den offisielt valgte Viktor Janukovitsj som president.

Beskyldningene om valgfusk kommer både fra Jusjtsjenkos tilhengere, fra internasjonale observatører og regjeringer i den vestlige verden.

Alle internasjonale observatører var vitne til utbredt fusk. Noen innbyggere stemte hele 40 ganger, ifølge en nederlandsk representant i EU-parlamentet.

- Du kunne få et ubegrenset antall stemmesedler, og så gå videre for å stemme andre steder. Dette kunne ikke hindres, fordi det ikke fantes pålitelige velgerregistre, sier Thijs Berman.

- Ikke troverdig

Ukrainske valgarrangører nekter å oppgi hvor mange stemmesedler som ble trykket opp. I den østukrainske byen Donetsk, som er pro-russisk og sterkt for det sittende regimet, ble det meldt om 96 prosent valgdeltakelse. Praktisk talt alle stemte for den offisielle vinneren, statsminister Viktor Janukovitsj.

- Dette er umulig, det er ikke troverdig, sier Berman.

- Dette er Nord-Korea, Turkmenistan, Tunisia. Det er ikke demokrati, la han til.

Den europeiske utviklingsbanken EBRD følger utviklingen i Ukraina meget nøye og ser alvorlig på den politiske krisen som er seilt opp. EBRD har investeringer på rundt 10 milliarder kroner i landet.

Det nederlandske EU-formannskapet ved statsminister Jan Peter Balkenende tok tirsdag kontakt med lederen for den ukrainske nasjonalforsamlingen for å formidle EUs skepsis til valgresultatet. Russlands president Vladimir Putin var derimot raskt ute med å gratulere statsminister Janukovitsj med seieren.

Petersen kritiserer

Også Norges utenriksminister Jan Petersen (H) retter sterk kritikk mot valget i Ukraina.

Han «beklager sterkt de uregelmessigheter som har funnet sted» og slutter seg til de internasjonale protestene mot måten valget ble gjennomført på.

- Alt tyder på at internasjonale normer for frie og rettferdige valg ikke har blitt respektert, sier Petersen.

Samtidig advarte avtroppende president Leonid Kutsjma tirsdag vestlige land og sa at deres uttalelser kunne øke spenningen i Ukraina.

Statsminister Janukovitsj ble støttet av Ukrainas avtroppende president Kutsjma og Russland, mens Jusjtsjenko er mer vestvendt og arbeider for at Ukraina skal delta aktivt i den europeiske integrasjonsprosessen.

(NTB)

UTROPTE SEG SELV TIL VINNER: Opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko avla presidenteden da sesjonen i nasjonalforsamlingen var slutt i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media