Frykt for borgerkrig i Ukraina

Ukraina kan bryte ut i borgerkrig, frykter taperen av det omstridte presidentvalget, Viktor Jusjtsjenko. Også lederen for nasjonalforsamlingen er svært bekymret for landets framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi er på vei mot avgrunnen, sa Volodymyr Lytvyn da han åpnet det ekstraordinære møtet i nasjonalforsamlingen i dag.

- Ukraina er i dag på randen av borgerkrig, konstaterte Jusjtsjenko under det samme møtet.

De folkevalgte representantene skulle egentlig drøfte det svært omstridte resultatet av søndagens valg. Men bare 191 av de 450 representantene var til stede, fordi møtet ble boikottet av det regjeringsvennlige flertallet. Dermed var det ikke mulig for de folkevalgte å fatte et lovlig vedtak som kritiserte eller underkjente valget.

Etter møtet utropte opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko seg selv til vinner. Han la hånden på den 300 år gamle bibelen som brukes under slike seremonier, leste presidenteden og åpnet vinduet til folkehavet med 200.000 personer som ventet utenfor.

Nasjonalforsamlingens leder Volodymyr Lytvyn nektet imidlertid å godta eden.

- Det har ikke vært noen innsettelse. Man må ikke provosere folket, sa han etterpå.

Harde anklager

Ukraina, som i areal er Europas nest største land, er kastet ut i en politisk krise etter det viktige presidentvalget søndag. Det blir rettet stadig hardere anklager mot den sittende regjeringen om omfattende fusk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.