Frykt for dødsskvadron i Haiti

Frykt og panikk griper om seg i deler av Haiti etter at en dødsskvadron bestående av tidligere soldater nå forsterker det voldelige opprøret mot president Jean-Bertrand Aristide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens støttespillere satte opp gatesperringer, væpnede menn angrep en bensinstasjon, skoler ble stengt og innbyggerne i byen Hinche fortsatte å plyndre den utbrente politistasjonen i maktvakuumet som er oppstått etter at byen nylig ble overtatt av opprørere.

Også byen Fort-Liberte nordøst i landet skal ha blitt overtatt av opprørere, ifølge radiomeldinger.

Militsleder

Den landsforviste, høyreradikale militslederen Louis Jodel Chamblain og den tidligere politisjefen Guy Philippes tilstedeværelse har lagt en ny dimensjon til det hittil nokså uorganiserte opprøret i Haiti.

Chamblains dødsskvadroner sprer frykt, og Philippe har erklært seg som sjef for 300 tidligere soldater som nylig overtok kontrollen over byen Gonaives, ifølge Radio Metropole.

Verken regjeringen eller andre tror politiet i Haiti har utstyr og evne til å håndtere krisen uten hjelp utenfra.

- Skal Aristide forhandle om sin avgang med Chamblains folk, eller med oss? Det er valget han har, sier Charles Baker, en av de politiske opposisjonslederne. Baker har tatt avstand fra det væpnede opprøret, men vil likevel ikke forhandle om en løsning på den politiske krisen så lenge Aristide sitter ved makten.

Avviser fredsstyrke

Onsdag kveld gjentok også USAs utenriksminister Colin Powell at det ikke foreligger konkrete planer om å sende en internasjonal styrke til Haiti.

- Akkurat nå har ikke verden utenfor noen planer om å komme inn og tvinge gjennom en politimessig eller militær løsning på dette problemet, sier Powell.

Han understreker likevel at verdenssamfunnet vil være rede til å bistå Haiti med politistyrker så snart konflikten har fått en politisk løsning.

Etter at opprøret mot presidenten begynte 5. februar og opprørerne tok kontroll over Gonaives, har 55 mennesker blitt drept i øystaten, som er et av de fattigste landene på den vestlige halvkule.

Frykter katastrofe

En fransk hjelpeorganisasjon frykter uroen i Haiti vil føre til en humanitær katastrofe etter at politiet i landet onsdag forlot sine poster i en rekke småbyer på grensa til Den dominikanske republikk.

Politiet skal ha flyktet fra byene Maissade, Belladere, Thomonde, Pandiassou og Savanette, og væpnede opprørere patruljerer byene i nye firehjulstrekkere, ifølge lokale innbyggere. Det var rolig i hovedstaden Port-au-Prince onsdag.

Den franske hjelpeorganisasjonen Handling mot sult (ACF), som har arbeidet i det fattige landet siden 1988, frykter uroen vil føre til en humanitær katastrofe. På grunn av at transporten på veiene er nærmest lammet, kan situasjonen bli verre de neste to-tre ukene. Landet trenger distribusjon av mat og vann, spesielt for barn og eldre, sier ACF i en kunngjøring.

FNs sikkerhetsråd fordømmer voldsomhetene i Haiti, og uttrykker sin dype bekymring for meldinger om brudd på menneskerettighetene. FN oppfordrer Aristides regjering og opposisjonen til å finne en fredelig og demokratisk løsning på konflikten.

NTB