Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frykt for flere gerilja-angrep

Tre britiske soldater ble i går skutt og drept i Basra i Irak. Den britiske styrken frykter for at soldatene vil bli utsatt for flere gerilja-angrep i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Området rundt havnebyen Basra, hvor 150 norske soldater er utplassert, har vært relativt rolig. Det er de amerikanske styrkene, i det nordlige Irak, som er blitt utsatt for de fleste angrepene. Men i de siste dagene er det kommet flere tegn på at den irakiske motstandskampen var i ferd med å bli organisert også i Basra.

Lyn-angrep

De britiske soldatene var på vanlig patrulje i byen, da en bil plutselig kjørt opp på siden av den. Det ble åpnet ild og kastet granater mot dem.

Tre av soldatene døde og en ble hardt skadd. Tre sivile, en kvinne og to barn, ble skadd da en av de britiske bilene mistet kontrollen og kjørte på dem.

Ifølge BBC er det første gang at britiske soldater i Irak utsettes for noe som likner på et organisert geriljaangrep. Det britiske hovedkvarteret må nå på nytt gjennomgå hele sin strategi om hvordan soldatene skal omgås irakerne. Det vil og påvirke de norske soldatenes jobb, selv om de hovedsakelig driver humanitært arbeid og ikke gjør patruljetjeneste. Men de er under britisk kommando.

Ventet angrep

- Vi har miste tre menn, men vi er fast bestemt på å fortsette å yte vår hjelp til samfunnet her, både i Basra og i det sørvestlige Irak, sier talsmannen for de britiske troppene, major Ian Poole til BBC.

Angrepet på britene passer inn i et mønster. De amerikanske styrkene er utsatt for stadig flere geriljaliknende angrep. Men det er fortsatt uklart hvem som står bak angrepene, og hvem som organiserer dem.

- Jeg har vært redd for at det bare var et spørsmål om tid før et slikt angrep på de britiske styrkene måtte komme. I løpet av de siste 14 dagene har vi sette mange indikasjoner på hva som er i vente, sier major Charles Heyman som er redaktør for boka «Jane's World Armies».

Frustrert administrator

USAs sivile administrator i Irak, L. Paul Bremer, sa i går at terrorangrep og sabotasjeaksjoner bare ville ramme det irakiske folket, men ikke sinke USAs og britens arbeid med å bygge opp landet.

Han innrømmet at han, som irakerne, var frustrert over at viktige servicefunksjoner som vann og strøm, ikke var brakt i orden ennå. Men han lovet at strømmen skulle være tilbake permanent innen utgangen av september.