Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frykt for gjeldskrise i USA

På tampen av året øker frykten for at USA kan bli rammet av en gjeldskrise lignende krisen i eurosonen neste år.

TØFT ÅR I VENTE: Til tross for at USAs president Barack Obama kan puste litt ut fordi den amerikanske økonomien tilsynelatende er på bedringens vei, spår ekspertene at 2011 kan bli et tøft år for amerikanske delstater og kommuner. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
TØFT ÅR I VENTE: Til tross for at USAs president Barack Obama kan puste litt ut fordi den amerikanske økonomien tilsynelatende er på bedringens vei, spår ekspertene at 2011 kan bli et tøft år for amerikanske delstater og kommuner. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomiske eksperter advarer om at amerikanske delstater og kommuner står overfor en gjeldskrise. Selv om den amerikanske økonomien langsomt viser tegn til bedring etter den brutale resesjonen, er budsjettene i mange delstater og kommuner i svært dårlig forfatning, ifølge nyhetsbyrået AFP. Giganten i vest, California, ligger an til å få et budsjettunderskudd på over 25 milliarder dollar, mens New York på østkysten trolig ender på et underskudd på ni milliarder dollar. Også andre delstater sliter med store underskudd. Kun fire av de 50 delstatene har hodet over vannet. Arkansas, Montana, Nord-Dakota og takket være oljen, Alaska, ifølge Center on Budget and Policy Priorities (CBPP). Det samlede underskuddet ligger an til å bli 130 milliarder dollar i inneværende budsjettår.

- Vedvarende utfordringer Bakgrunnen for gjeldskrisen er resesjonen som forårsaket massive tap av skatteinntekter og arbeidsplasser mens utgiftene ble opprettholdt. Nå øker skatteinntektene igjen, men ikke hurtig nok til å skape balanse i budsjettene. Inntektene er fortsatt 12 prosent lavere enn før økonomikrisen, ifølge CBPP. Analytikere ved tenketanken Rockefeller Institute advarer om at delstatene står overfor «vedvarende og betydelige budsjettutfordringer» fremover. Den økonomiske eksperten Meredith Whitney spår at så mange som 100 amerikanske byer kommer til å gå konkurs i 2011. Og at den medvirkende årsak er at den gigantiske stimuleringspakken på 787 milliarder dollar fra politikerne i Washington, vil bli avsluttet i 2011 og 2012. Utsiktene for en ny stimuleringspakke fra Washington er liten.

- Problematisk En sannsynlig utløsende faktor for en krise vil være en nedgradering fra kredittvurderingsselskapene. Det vil gjøre utlånere bekymret og føre til økte lånekostnader for delstater og kommuner. Men Robert Kurtter ved kredittvurderingsselskapet Moody's tror delstatene er villige til å gjennomføre tøffe innstrammingstiltak for å unngå at de ikke blir i stand til å gjøre opp for seg. Kritikere er imidlertid bekymret for at kostnadskutt vil bremse opp økonomien og føre til jobbtap og høyre skatter. - Kostnadskutt i økonomiske nedgangstider er problematisk fordi det fører til mindre etterspørsel, noe som kan forsterke nedturen, advarer CBPP, som sier gjeldskrisen i delstatene føre til 850.000 tapte jobber neste år.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!