Frykt for globalt økonomisk tilbakeslag

London (NTB-Reuters): Russlands økonomiske krise skaper fortsatt turbulens på verdens børser. Nervøse markedsaktører frykter et globalt tilbakeslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ustabilitet og fortsatt kursnedgang preget verdens børser fredag. Meklerne biter negler, og søker tilflukt i «trygge» papirer. Nervøsiteten kan resultere i overreaksjoner som i seg selv forsterker krisen, frykter analytikere.

- Dette er den farligste globale krisen siden oljesjokkene på 1970-tallet. For første gang i min profesjonelle karriere må vi ta faren for en krise på linje med trettitallets depresjon på alvor, sier sjeføkonom Roger Bootle i HSBC-gruppen i London.

Dominoeffekten kan bli meget sterk, og problemene i et marked kan fort forplante seg til andre, advarer analytikerne.

Både i Frankfurt, Paris og London raste kursene nedover med 4-5 prosent fredag morgen, men tok seg noe opp utover dagen, og endte rundt 2 prosent ned.

Nedgangen fortsatte også da New York-børsen åpnet fredag, på grunn av sterkt salgspress etter det kraftige kursfallet torsdag.

På Tokyo-børsen falt kursene fredag med 3,5 prosent, til sitt laveste nivå på 12 år.

Råvarepriser

Råvareåprisene var fortsatt under kraftig press, og styrket økonomenes frykt for deflasjon av samme type som under den store depresjonen på trettitallet. Australia, Latin-Amerika og andre land som i stor grad er avhengige av råvare-eksport blir rammet særlig hardt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer