Frykt for globalt økonomisk tilbakeslag

London (NTB-Reuters): Russlands økonomiske krise skaper fortsatt turbulens på verdens børser. Nervøse markedsaktører frykter et globalt tilbakeslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ustabilitet og fortsatt kursnedgang preget verdens børser fredag. Meklerne biter negler, og søker tilflukt i «trygge» papirer. Nervøsiteten kan resultere i overreaksjoner som i seg selv forsterker krisen, frykter analytikere.

- Dette er den farligste globale krisen siden oljesjokkene på 1970-tallet. For første gang i min profesjonelle karriere må vi ta faren for en krise på linje med trettitallets depresjon på alvor, sier sjeføkonom Roger Bootle i HSBC-gruppen i London.

Dominoeffekten kan bli meget sterk, og problemene i et marked kan fort forplante seg til andre, advarer analytikerne.

Både i Frankfurt, Paris og London raste kursene nedover med 4-5 prosent fredag morgen, men tok seg noe opp utover dagen, og endte rundt 2 prosent ned.

Nedgangen fortsatte også da New York-børsen åpnet fredag, på grunn av sterkt salgspress etter det kraftige kursfallet torsdag.

På Tokyo-børsen falt kursene fredag med 3,5 prosent, til sitt laveste nivå på 12 år.

Råvarepriser

Råvareåprisene var fortsatt under kraftig press, og styrket økonomenes frykt for deflasjon av samme type som under den store depresjonen på trettitallet. Australia, Latin-Amerika og andre land som i stor grad er avhengige av råvare-eksport blir rammet særlig hardt.

I Australia fortsatte det kraftige kursfallet fredag, og den australske dollaren sank til det laveste nivået noensinne mot dollaren. Kursene raste også på latinamerikanske børser. Ifølge valutahandlere er både Brasils real, Mexicos peso og Venezuelas bolivar i faresonene.

To land i Asia - Malaysia og Sør-Korea - erklærte fredag at de formelt var i økonomisk nedgang, etter negativ vekst i to kvartaler etter hverandre.

Brev til Moskva

Vestlige ledere er så bekymret over krisen i Moskva at finansministre fra de største europeiske økonomiene har skrevet til fungerende statsminister Viktor Tsjernomyrdin og bedt om raske og effektive tiltak. Hjelp fra ledende industriland er nødvendig, men løsningen på problemene ligger i at Russland raskt gjennomfører omfattende økonomiske reformer, understreket en av brevskriverne, Frankrikes finansminister Viktor Dominique Strauss-Kahn.

Men Tsjernomyrdin er klemt mellom Det internasjonale pengefondet IMFs krav om markedsreformer, og russiske parlamentarikeres krav om mer statlig styring og planøkonomi. Meldinger fra Moskva fredag tydet på at Tsjernomyrdin ville velge det siste.

Maktesløse

Rundt omkring på nervøse aksje- og finansmarkeder er mange uansett redde for at verdens ledere står maktesløse, iallfall på kort sikt. Analytikere råder sine kunder til å holde seg langt unna alt som kan smake av den minste risiko.

- Prøv aldri å gripe en fallende kniv, var rådet en sveitstisk bank ga sine kunder.

Det store spørsmålet er hvor langt kniven faller, før den når bakken. Det kan i stor grad avhenge av det amerikanske aksjemarkedet, mener analytikere. Dersom nervøsiteten og turbulensen også gir ytterligere kraftige fall på New York-børsen, kan en av de få gjenværende bærebjelkene i verdensøkonomien bli veltet over ende.

Bunnen er på langt nær nådd, frykter analytikere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer