Frykt for kjapt og blodig angrep

Russiske spesialstyrker er allerede på plass utenfor skolen i Nord-Ossetia. Et angrep kan komme om kort tid - og det kan bli blodig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det frykter Terje Torsteinsson, oberstløytnant ved Forsvarets stabsskole.

-  Jeg har vanskelig for å se for meg at russerne vil la dette dra ut, sier Thorsteinsson, som tror et angrep kan komme om få dager.

-  Et scenario som kan tenkes, er at russerne i en avledningsmanøver vil tiltrekke seg oppmerksomhet i en av bygningene og gå inn gjennom en annen. Dette kan skje om natta etter at strømmen er tatt, når det er mørkt og bygningen er uoversiktlig. Det er avhengig av hvor god etterretningsinformasjon russerne har.

-  Russiske sikkerhetsstyrker fra FSBs spesialstyrker er allerede i området. De er de best trente avdelingene for urban krigføring i Russland, sier han.

En av Storbritannias ledende terroreksperter, professor Paul Wilkinson ved St. Andrews-universitetet i Skottland, tror Russlands president Vladimir Putin vil være kompromissløs.

-  Det er vanskelig å se hvordan han kan gå tilbake fra sin harde linje når han blir presset av en slik stor gisselaksjon uten å tape troverdighet som russisk president, sier han.

I går sa en russisk sikkerhetssjef til Reuters at det ikke er aktuelt å storme skolen nå.

Torsteinsson tror likevel at en slik aksjon planlegges.

-  Jeg vil se det som ekstremt overraskende hvis Russland på dette tidspunkt har utelukket bruk av makt. Det vil i så fall være et klart brudd på hvordan vi er vant til å se russere håndtere denne type situasjoner. Det er viktig å skille mellom den planlegging som foregår og politisk korrekte uttalelser, sier Torsteinsson.

Paul Wilkinson tror Putin vil fokusere mer på barnas sikkerhet i Nord-Ossetia enn om aksjonen hadde skjedd i Moskva.

-  Moskovitter ser ut til å være mer villig til å akseptere harde metoder for å slå ned på terrorister enn det folk vil være i Sør-Russland.