PÅGREPET I GÅR: Julian Assange har kun snakket noen få minutter med sin advokat, men er ved godt mot. Foto: Reuters/Scanpix
PÅGREPET I GÅR: Julian Assange har kun snakket noen få minutter med sin advokat, men er ved godt mot. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Frykt for kjønnssykdommer utløste Assange-saken

Og Wikileaks-sjefens advokat sier han nektes tilgang til saksdokumentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): De to svenske kvinnene som står bak anklagene mot Wikileaks' grunnlegger Julian Assange, skal til å begynne med bare ha vært ute etter å få ham til å teste seg for seksuelt overførbare sykdommer.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Opplysningene skal stamme fra både tidligere medarbeidere av Assange, og folk som har kommet på kant med den kontroversielle varslersjefen.

De to kvinnene hadde begge sex med Assange da han var i Sverige for å holde foredrag i august.

Engstelig Ifølge siktelsen skal Wikileaks-sjefen ha hatt utbeskyttet sex med en av dem, på tross av at hun ba ham bruke kondom. Den andre kvinnen skal være voldtatt mens hun sov.

I etterkant skal de ha forsøkt å få tak i ham for å få ham til å teste seg for seksuelt overførbare sykdommer - men uten å lykkes.

FRYKTET KJØNNSSYKDOMMER: Det opplyser flere kilder til nyhetsbyrået Reuters. Her de to kvinnene som har anmeldt Julian Assange. Foto: Privat
FRYKTET KJØNNSSYKDOMMER: Det opplyser flere kilder til nyhetsbyrået Reuters. Her de to kvinnene som har anmeldt Julian Assange. Foto: Privat Vis mer

Spesielt den ene kvinnen skal ha vært bekymret for smitte, sier Reuters. Kvinnene fikk ikke tak i Assange fordi han hadde skrudd av mobilen - angivelig, ifølge NTB, av frykt for å bli sporet.

En av kvinnene kom i kontakt med den andre mens hun forsøkte å spore ham opp. De skal ikke ha kjent hverandre fra før.

Gikk til politiet Til slutt skal kvinnene ha fått kontakt med Assange, og det var først etter dette de gikk til politiet med saken. I utgangspunktet skal de ikke ha ønsket noen siktelse mot ham, men senere var det likevel det som ble resultatet.

Assange meldte seg i går for politiet i London, etter at han ble etterlyst av Interpol.

Hans advokat Mark Stephens sier til Dagbladet at han ikke kan kommentere nye opplysninger i saken, eller de mange spekulasjonene som sirkulerer på nettet - rett og slett fordi han ikke vet hva slags bevismateriale politiet legger til grunn.

Ikke fått navn - Både jeg og min kollega i England nektes tilgang til saksdokumentene, sier en oppgitt Stephens til Dagbladet.

- Jeg skulle gjerne kommentert saken, men kan ikke - rett og slett fordi jeg ikke har opplysningene. Vi er ikke en gang blitt  formelt opplyst om ofrenes navn, sier han.

FRONTLINE CLUB: Her har Assange oppholdt seg mens politiet jaktet på ham. Foto: AP/Scanpix
FRONTLINE CLUB: Her har Assange oppholdt seg mens politiet jaktet på ham. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Stephens snakket så vidt med Assange på telefon etter pågripelsen i går.

- Han besitter ekstremt moralsk heltemot, og tar dette på en god måte, sier Stephens.

OPPGITT: Mark Stephens, Assanges advokat - her fra før fengslingsmøtet i går. Foto: AP/Scanpix
OPPGITT: Mark Stephens, Assanges advokat - her fra før fengslingsmøtet i går. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer