Frykt for militær maktovertakelse på Fiji

Soldater på Fiji tok mandag kontrollen over et politihovedkvarter nær hovedstaden Suva. Det er frykt for at øygruppa i Stillehavet vil få sitt fjerde militærkupp på 20 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldater på Fiji tok mandag kontrollen over et politihovedkvarter nær hovedstaden Suva. Det er frykt for at øygruppa i Stillehavet vil få sitt fjerde militærkupp på 20 år.

Flere lastebiler med soldater skal også ha dratt i retning flyplassen i Suva, men det var mandag morgen ingen andre tegn til at de militære hadde begynt å ta kontrollen over hovedstaden.

Godtar ikke motstand

Fijis hærsjef Frank Bainimarama har lenge truet med å styrte regjeringen til statsminister Laisenia Qarase, som han hevder er korrupt. Søndag ga hærsjefen regjeringen frist til mandag med å gå av, og advarte samtidig statsministeren mot å gjøre motstand.

- Vi vil gå etter de som først gjør motstand, sa Bainimarama.

Hærsjefen har i hele år vært involvert i en maktkamp med sittende statsminister Laisenia Qarase. Bainimarama overleverte for snart to uker siden en liste med krav til regjeringen, og har truet med en «opprydningskampanje».

Krisemøte

Statsminister Qarase nekter å bøye seg for kravene, og har innkalt et krisemøte i regjeringen tirsdag. Han har forsøkt å avsette hærsjefen, uten hell, fordi hæren stiller seg bak sin sjef.

TRUER MED KUPP: Fijianske tropper marsjerer i Queen Elizabeth-leiren i Suva. Foto: Scanpix
TRUER MED KUPP: Fijianske tropper marsjerer i Queen Elizabeth-leiren i Suva. Foto: Scanpix Vis mer

Den politiske krisen har ført til at Australia har sendt tre krigsskip til området, i tilfelle det blir nødvendig å evakuere ferierende australiere. USA, Storbritannia og FN har advart Bainimarama mot å gjennomføre kupp. (©NTB)