Frykt for ny krig mellom Hizbollah og Israel

Våpenhvilen kan sprekke når som helst. - Vi er sterkere enn noen sinne, sier Hizbollah.

NY KONFLIKT KAN BLUSSE OPP: En indonesisk FN-soldat ser ned på et israelsk militærkjøretøy ved grensen til Libanon. Israel advarer mot at en ny konflikt med Hizbollah kan blusse opp når som helst. Foto: REUTERS / Ali Hashisho / SCANPIX
NY KONFLIKT KAN BLUSSE OPP: En indonesisk FN-soldat ser ned på et israelsk militærkjøretøy ved grensen til Libanon. Israel advarer mot at en ny konflikt med Hizbollah kan blusse opp når som helst. Foto: REUTERS / Ali Hashisho / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel hevder at Hizbollah har et lager på 40.000 raketter og at våpenhvilen kan sprekke når som helst. Islamistbevegelsen innrømmer at den er sterkere enn noensinne.

Det er tre år siden den blodige krigen mellom Hizbollah og Israel der 1.191 sivile libanesere og 43 sivile israelere mistet livet.

Våpenhvilen som ble inngått etter kampene har holdt, men Hizbollah har ikke kastet bort tiden, ifølge israelske militærkilder.

Israel hevder at den libanesiske sjiabevegelsen nå sitter på om lag 40.000 raketter, nesten fire ganger så mange som Hizbollah sa de hadde før krigen i 2006.

- Freden som har hersket de tre siste årene kan eksplodere når som helst, sier oberst Alon Friedman, nestkommanderende for de israelske styrkene ved grensen til Libanon, til den britiske avisen The Times.

- Våpenlager i lufta

Graden av opprustning fra Hizbollahs side ble avslørt i juli da et ammunisjonslager eksploderte i landsbyen Khirbet Slim, snaue 2 mil fra den israelske grensen. Khirbet Slim ligger i den FN-kontrollerte sonen, og det skal ha vært hele 40 eksplosjoner i området

Overvåkingsbilder den britiske avisen har fått tilgang til, viser Hizbollah-medlemmer som forsøker å berge raketter og ammunisjon fra lageret. De fredsbevarende styrkene fra UNIFIL ble nektet tilgang til området, noe Alain Le Roy, sjef for FNs fredsbevarende operasjoner, mener er et brudd på resolusjon 1701, som forbyr opprusting.

- Alle indikasjoner peker mot at lageret tilhørte Hizbollah. I motsetning til andre steder vi har kommet over, var ikke dette stedet forlatt, men fullt operativt, sier Le Roy.

- Trent i Iran og Syria

I forrige måned truet også Hizbollah-leder sjeik Hassan Nasrallah med å avfyre raketter mot Tel Aviv, om Sør-Beirut blir bombet som i 2006.

Den gang hadde ikke Hizbollahs raketter en slik rekkevidde, men militære kilder nær islamistbevegelsen sier at våpenlageret er sterkt oppgradert de siste årene, blant annet med iransk hjelp.

Flere hundre Hizbollah-medlemmer skal også ha fått opptrening i Iran og Syria.

- Krigen kommer helt sikkert. Israel vil ikke la oss være i fred, sier 33 år gamle Hossam, som sluttet seg til Hizbollah som speider i 1987.

Hizbollah vil ikke ut med detaljer om våpenlagrene sine, men legger ikke skjul på at de er sterkere militært enn i 2006.

- Vi er sterkere enn i juli 2006. Om israelerne tror de kan skape ødeleggelse i vårt land, vet de samtidig at vi kan skape mer ødeleggelse hos dem, sier sjeik Naim Qassem, Hizbollahs nestleder.

(NTB)