NY KONFLIKT KAN BLUSSE OPP: En indonesisk FN-soldat ser ned på et israelsk militærkjøretøy ved grensen til Libanon. Israel advarer mot at en ny konflikt med Hizbollah kan blusse opp når som helst. Foto: REUTERS / Ali Hashisho / SCANPIX
NY KONFLIKT KAN BLUSSE OPP: En indonesisk FN-soldat ser ned på et israelsk militærkjøretøy ved grensen til Libanon. Israel advarer mot at en ny konflikt med Hizbollah kan blusse opp når som helst. Foto: REUTERS / Ali Hashisho / SCANPIX Vis mer

Frykt for ny krig mellom Hizbollah og Israel

Våpenhvilen kan sprekke når som helst. - Vi er sterkere enn noen sinne, sier Hizbollah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israel hevder at Hizbollah har et lager på 40.000 raketter og at våpenhvilen kan sprekke når som helst. Islamistbevegelsen innrømmer at den er sterkere enn noensinne.

Det er tre år siden den blodige krigen mellom Hizbollah og Israel der 1.191 sivile libanesere og 43 sivile israelere mistet livet.

Våpenhvilen som ble inngått etter kampene har holdt, men Hizbollah har ikke kastet bort tiden, ifølge israelske militærkilder.

Israel hevder at den libanesiske sjiabevegelsen nå sitter på om lag 40.000 raketter, nesten fire ganger så mange som Hizbollah sa de hadde før krigen i 2006.

- Freden som har hersket de tre siste årene kan eksplodere når som helst, sier oberst Alon Friedman, nestkommanderende for de israelske styrkene ved grensen til Libanon, til den britiske avisen The Times.

- Våpenlager i lufta

Graden av opprustning fra Hizbollahs side ble avslørt i juli da et ammunisjonslager eksploderte i landsbyen Khirbet Slim, snaue 2 mil fra den israelske grensen. Khirbet Slim ligger i den FN-kontrollerte sonen, og det skal ha vært hele 40 eksplosjoner i området

Overvåkingsbilder den britiske avisen har fått tilgang til, viser Hizbollah-medlemmer som forsøker å berge raketter og ammunisjon fra lageret. De fredsbevarende styrkene fra UNIFIL ble nektet tilgang til området, noe Alain Le Roy, sjef for FNs fredsbevarende operasjoner, mener er et brudd på resolusjon 1701, som forbyr opprusting.

- Alle indikasjoner peker mot at lageret tilhørte Hizbollah. I motsetning til andre steder vi har kommet over, var ikke dette stedet forlatt, men fullt operativt, sier Le Roy.

- Trent i Iran og Syria

FAKTA OM KRIGEN I LIBANON I 2006

• 12. juli 2006 gikk den sjiamuslimske Hizbollah-militsen over grensen til Israel og tok to israelske soldater til fange. Dette skjedde etter at israelske styrker 28. juni gikk inn på Gazastripen i et forsøk på å befri en israelsk soldat som var blitt bortført fra Israel 25. juni.

• Israel svarte med en omfattende offensiv mot Libanon. Israelske fly bombet veier, bruer, flyplasser, bensinstasjoner og et stort antall bygninger.

• Krigen tok slutt 14. august. Minst 1.191 personer i Libanon, de fleste sivile, ble drept under krigen.

• Rundt én million mennesker ble drevet på flukt i landet, og rundt 200.000 av dem har ennå ikke kunnet vende tilbake til sine hjem.

• Hizbollah avfyrte rundt 4.000 raketter mot Nord-Israel. 43 sivile israelere ble drept og opptil 300.000 ble drevet på flukt. 117 israelske soldater ble drept.

• Opplysninger om Hizbollahs tap varierer mellom 70 og over 500 mennesker.

(Kilde: NTB)

I forrige måned truet også Hizbollah-leder sjeik Hassan Nasrallah med å avfyre raketter mot Tel Aviv, om Sør-Beirut blir bombet som i 2006.

Den gang hadde ikke Hizbollahs raketter en slik rekkevidde, men militære kilder nær islamistbevegelsen sier at våpenlageret er sterkt oppgradert de siste årene, blant annet med iransk hjelp.

Flere hundre Hizbollah-medlemmer skal også ha fått opptrening i Iran og Syria.

- Krigen kommer helt sikkert. Israel vil ikke la oss være i fred, sier 33 år gamle Hossam, som sluttet seg til Hizbollah som speider i 1987.

Hizbollah vil ikke ut med detaljer om våpenlagrene sine, men legger ikke skjul på at de er sterkere militært enn i 2006.

- Vi er sterkere enn i juli 2006. Om israelerne tror de kan skape ødeleggelse i vårt land, vet de samtidig at vi kan skape mer ødeleggelse hos dem, sier sjeik Naim Qassem, Hizbollahs nestleder.

(NTB)

FAKTA OM HIZBOLLAH

• Hizbollah, «Guds parti», ble dannet av Revolusjonsgarden i Iran under Israels invasjon av Libanon i 1982.

• Den sjiamuslimske gruppen tok utgangspunkt i den iranske revolusjonslederen ayatolla Ruhollah Khomeinis tanker om hellig krig mot Israel og dets vestlige allierte.

• Hizbollah startet en geriljakrig for å få israelske styrker ut av Libanon, og grupper tilknyttet Hizbollah utførte selvmordsangrep mot vestlige mål og tok vestlige gisler i Beirut.

* Hassan Nasrallah har ledet Hizbollah siden 1992.

• Hizbollah ble valgt inn i den libanesiske nasjonalforsamlingen i 1992, og gikk på samme tid bort fra sitt mål om å danne en islamsk stat etter iransk modell i Libanon.

• I juli 2006 brøt det igjen ut væpnet konflikt mellom Hizbollah og Israel. Kampene varte i en måned.

• I henhold til FN-resolusjon 1701, som ble vedtatt etter krigen, skulle ikke Hizbollah ruste opp. Opprustningen har imidlertid pågått noenlunde uforstyrret, ifølge flere rapporter, og i dag regner Hizbollah seg som sterkere militært enn i 2006.

(Kilde: NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer