FRYKTER VOLD:  Myndighetene i Kenya frykter vold, før valget i landet i morgen mandag. Foto:  EPA/KABIR DHAJI
FRYKTER VOLD: Myndighetene i Kenya frykter vold, før valget i landet i morgen mandag. Foto: EPA/KABIR DHAJIVis mer

Frykt for ny vold foran valg i Kenya

Salget av macheter - store jungelkniver - har gått sterkt opp i Kenya den siste tiden. Det tas som et dårlig tegn foran valget i det østafrikanske landet mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ledende kandidatene har alle lovet å gjøre sitt beste for å avverge en gjentakelse av blodbadet som fulgte det forrige valget i 2007. Men en intens valgkamp har skapt opphisselse og utløst trusler og skittkasting mellom kandidatene.

Meningsmålinger tyder på et jevnt oppgjør mellom statsminister Raila Odinga, som nå håper å bli president, og visestatsminister Uhuru Kenyatta i presidentvalget. Kenyanerne skal også velge ny nasjonalforsamling samt regionale og lokale ledere.

«Farlig» Menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch betegner risikoen for en ny politisk motivert voldsbølge som «farlig høy». Det store salget av jungelkniver bekymrer en gruppe på 30 nasjonale og regionale organisasjoner som arbeider for fredelig valgavvikling.

- Vi har fått meldinger om at i enkelte deler av landet har svært mange skaffet seg pangas (macheter) i det siste. Dette tyder på at visse elementer bevæpner seg, enten det nå er for å forsvare seg eller for å angripe andre, heter det i en kunngjøring fra gruppen.

For snaue fem og et halvt år siden ble over tusen mennesker drept, da gjenvalget av president Mwai Kibaki fra folkegruppen kikyu kastet Kenya ut i den verste voldsbølgen siden landet ble uavhengig i 1963. Over 600.000 ble drevet på flukt internt i landet.

Tiltalt Den internasjonale straffedomstolen ICC har tiltalt Uhuru Kenyatta, landsfaderen Jomo Kenyattas sønn, som nå selv forsøker å bli president, for å stå bak denne volden. Det samme gjelder Kenyattas makker, visepresidentkandidat William Ruto.

Kenya har de siste årene nytt godt av betydelige utenlandske investeringer, og landet er et populært turistmål. Men kenyanerne risikerer tilbakeslag og internasjonal isolasjon, hvis de gjør som Sudan og velger en president som er tiltalt ved ICC, skriver nyhetsbyrået AFP.

Samtidig betraktes Kenya som en viktig partner for USA og andre vestlige land i kampen mot terrorisme. Kenyanske soldater deltar i kamp mot somaliske islamister med tilknytning til terrornettverket al-Qaida.

(NTB-Reuters-AFP)