FRYKTER NYE OPPTØYER: Fra demonstrasjonen på lørdag. Den gang gikk det hardt ut over materiell eiendom i Oslo sentrum, og frykten er stor for at det samme skal skje i kveld. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
FRYKTER NYE OPPTØYER: Fra demonstrasjonen på lørdag. Den gang gikk det hardt ut over materiell eiendom i Oslo sentrum, og frykten er stor for at det samme skal skje i kveld. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIXVis mer

Frykt for nye opptøyer i dag

Ny demonstrasjon varslet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet og handelsstanden i Oslo tar alle forholdsregler etter at en ny demonstrasjon skal være planlagt utenfor Israels ambassade i Parkveien i ettermiddag.

Foreløpig er opplysningene ikke spesielt konkrete, og politiet holder kortene tett til brystet.

Dagbladet.no's reporter ved ambassaden forteller at demonstrantene kl. 16.45 fortsatt ikke er dukket opp. Politiet stiller derimot mannsterke.

- Det er bare politiet her, de har sperret av Parkveien et to kvartaler med gitterbilene sine, sier Dagbladet.no's reporter på stedet.

Beredskap
- Dette vil jeg ikke si noe om, sier sentralvaktleder Kjell T. Pedersen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no på spørsmål om han har hørt om en planlagt demonstrasjon.

Informasjonssjef Unni Grøndal ved politidistriktet kan imidlertid bekrefte at politiet er i beredskap.

- Vi har opplysninger om at noe slikt skal finne sted, og vi vet også at det ikke er søkt om noe slikt. Derfor følger vi med, sier Grøndal til Dagbladet.no.

Opptøyene på torsdag og lørdag i forrige uke gikk hardt ut over butikker i sentrum. Derfor tar Oslo Handelsstands Forening ingen sjanser i kveld.

- I samarbeid med politiet er vi klar over at det skal være planlagt en demonstrasjon som skal starte i Parkveien (ved ambassaden, red.anm.) i 16-17-tida. Erfaringsmessig starter bråket etter arrangementet i Parkveien, derfor har vi varslet våre medlemmer, sier foreningens adm.dir. Morten Fure til Dagbladet.no.

- Hvilke råd har medlemmene fått?

- Vi har bedt dem om først og fremst å «være smarte», dvs. blant annet rydde inn løse gjenstander utendørs, sier Fure.

Hvem arrangerer?
Foreløpig er det uklart hvem som står bak. Rød Ungdom (RU) avviser at de har noe med arrangeringen å gjøre.

- Det har svirret en del rykter i dag, blant annet skulle ei jente via Facebook arrangere en sitt-ned-aksjon, men valgte å avlyse etter mange negative tilbakemeldinger. Det kan virke som demonstrasjonen likevel kommer i stand på grunnlag av Facebook-initiativet, selv uten henne, sier RU-leder Mari Eifring til Dagbladet.no.

Dagbladet.no følger saken.

STILLE FØR STORMEN? Politiet på plass utenfor ambassaden med gitterbiler og sperringer. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
STILLE FØR STORMEN? Politiet på plass utenfor ambassaden med gitterbiler og sperringer. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer