Spøkelser fra Sovjet-tida gjenoppvekkes:

Frykt for nytt KGB etter nyhetsmelding om Putin-planer

- Kan like godt være en god nyhet som en dårlig, sier norsk forsker.

SELV KGB-AGENT: Russlands president Vladimir Putin var i sin tid selv KGB-agent. Her er han under et møte med Federal Security Service (FSB), KGBs etterfølger-organ, i februar i år. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool via AP
SELV KGB-AGENT: Russlands president Vladimir Putin var i sin tid selv KGB-agent. Her er han under et møte med Federal Security Service (FSB), KGBs etterfølger-organ, i februar i år. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ifølge en melding i den russiske businessavisa Kommersant planlegger president Vladimir Putin en reorganisering av sikkerhetstjenesten.

Flere vestlige medier beskriver den angivelige planen om et sikkerhetsministerium som en gjenfødelse av KGB - den kanskje mest fryktede organisasjonen fra Sovjet-tida.

- Som i Sovjetunionen

«Ministeriet for statssikkerhet», eller MGB, skal være navnet på den nye enheten. Ifølge ABC skriver Kommersant, som bygger på anonyme kilder, at KGBs etterfølger FSB vil få en ledende rolle i å samle dagens sikkerhetstjenester i MGB før valget i 2018.

«Resultatet ville bli en eneste, mektig sikkerhetsstruktur, med plass i hjertet av statens maskineri for makthåndhevelse, mye slik KGB hadde i Sovjetunionen», skriver ABC News.

De øvrige etterforsknings- og påtale-organene vil ifølge ABC News måtte avgi makt til et slikt nytt ministerium, og gjøre MGB til landets mektigste sikkerhetsstruktur.

KGB, som står for Komiteen for statssikkerhet, ble etter Sovjetunionens oppløsning i 1991 etterfulgt av FSB, men mange av funksjonene ble fordelt på andre myndighetsorganer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer