Spøkelser fra Sovjet-tida gjenoppvekkes:

Frykt for nytt KGB etter nyhetsmelding om Putin-planer

- Kan like godt være en god nyhet som en dårlig, sier norsk forsker.

SELV KGB-AGENT: Russlands president Vladimir Putin var i sin tid selv KGB-agent. Her er han under et møte med Federal Security Service (FSB), KGBs etterfølger-organ, i februar i år. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool via AP
SELV KGB-AGENT: Russlands president Vladimir Putin var i sin tid selv KGB-agent. Her er han under et møte med Federal Security Service (FSB), KGBs etterfølger-organ, i februar i år. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ifølge en melding i den russiske businessavisa Kommersant planlegger president Vladimir Putin en reorganisering av sikkerhetstjenesten.

Flere vestlige medier beskriver den angivelige planen om et sikkerhetsministerium som en gjenfødelse av KGB - den kanskje mest fryktede organisasjonen fra Sovjet-tida.

- Som i Sovjetunionen

«Ministeriet for statssikkerhet», eller MGB, skal være navnet på den nye enheten. Ifølge ABC skriver Kommersant, som bygger på anonyme kilder, at KGBs etterfølger FSB vil få en ledende rolle i å samle dagens sikkerhetstjenester i MGB før valget i 2018.

«Resultatet ville bli en eneste, mektig sikkerhetsstruktur, med plass i hjertet av statens maskineri for makthåndhevelse, mye slik KGB hadde i Sovjetunionen», skriver ABC News.

De øvrige etterforsknings- og påtale-organene vil ifølge ABC News måtte avgi makt til et slikt nytt ministerium, og gjøre MGB til landets mektigste sikkerhetsstruktur.

KGB, som står for Komiteen for statssikkerhet, ble etter Sovjetunionens oppløsning i 1991 etterfulgt av FSB, men mange av funksjonene ble fordelt på andre myndighetsorganer.

President Vladimir Putin var i sin tid selv KGB-spion i Øst-Tyskland

KGB var et forhatt organ i befolkningen, for sin ekstreme undertrykkelse, og drev utstrakt kontroll, overvåking og spionasje.

Trekker Stalin-parallell

Ifølge det amerikanske nettstedet Vox hadde meldingen igår ikke blitt kommentert av Putin.

«Putins talsmann nektet å avvise ideen da han fikk en perfekt anledning til å drepe historien», skriver nettstedets kommentator Mark Galeotti, som er forsker tilknyttet Institute of International Relations Prague.

Han trekker linjene tilbake til Sovjetunionen, og skriver at MGB også var navnet på tyrannen Joseph Stalins morderiske hemmelige politi mellom 1946 og 1953.

Galeotti skriver at Putin nå samler mer og mer makt hos en håndfull personer han stoler på.

«MGB ville bli et mektig redskap for å kontrollere dem og stoppe alle politiske kupp og konspirasjoner», skriver han.

- Vil angre

Galeotti mener at opprettelsen av et MGB slik Kommersant beskriver vil gjøre Russlands spionasje mer aggressiv og intens, fordi den vil samordnes bedre.

«Det burde få alarmklokker til å ringe over hele Vesten. Russlands etterretningsmiljøer er allerede like utbredte og aggressive som de var på høyden av den kalde krigen», skriver Galeotti.

Han mener likevel at Putin kan komme til å angre på opprettelsen av et MGB.

«Putin vil skape et byrå som til sist kan komme til å utfordre hans kvasi-diktatoriske styre», skriver han.

Dessuten mener Galeotti at et MGB vil gjøre Putin mer sårbar, fordi han vil få innspill bare fra ett etterretningsorgan i stedet for flere slik som i dag.

- Ikke usannsynlig

- Jeg opplever ikke dette som spesielt usannsynlig, sier den norske forskeren Lars Rowe, programdirektør ved Fridtjof Nansens Institutt, om Kommersants opplysninger.

Derimot synes han ikke beskrivelsen av MGB minner så mye om KGB, og viser til at det sovjetiske KGB var en statskomite, mens MGB skal være et ministerium.

- Komité-navnet er byttet ut med ministerium-navnet. Det betyr et høyere nivå enn en komité, og at det dermed fyller en funksjon som et overordnet organ som koordinerer ulike sikkerhetstjenester, sier Rowe.

Han er ikke med på Galeottis resonnement om at et MGB på grunn av maktkonsentrasjonen vil gjøre Putin mer sårbar, blant annet fordi han bare vil få innspill fra bare ett etterretningsorgan.

Tøyle og samordne

- Man kan tenke seg ekstreme situasjoner der et ministerium med så mye makt og sterk kontroll over sentrale tjenester kan snu seg mot Putin, men det er jo en fare han må leve med uansett, sier Rowe.

Han tror ikke nødvendigvis en slik omorganisering vil gi Russlands sikkerhetstjenester større makt, heller tvert imot.

- Kanskje tanken faktisk er å tøyle og samordne de ulike sikkerhetstjenestene, sier Lars Rowe.

Han sier dette om hva de angivelige planene betyr for Norge og Vesten:

- Det kan like godt være en god nyhet som en dårlig.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer