Frykt for nytt nei i morgen

EUs hovedkvarter i Brussel våknet opp til en skikkelig blåmandag etter at Frankrike stemte nei søndag. Nå er frykten at også Nederland stemmer nei i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): -  Det er klart jeg er bedrøvet. Jeg hadde foretrukket et ja. 75 prosent av spanjolene stemte ja, og jeg jobbet veldig for det, sier José Borell Fontelles, spanjolen som nå er president i EU-parlamentet, til Dagbladet.

Hans utsagn kommer som en betroelse til Dagbladets utsendte.

Dette ville han ikke si fra talerstolen. Utad skal det nemlig hete «business as usual». EU stopper ikke opp selv om Frankrike har sagt nei.

Trolig nytt nei

Borell understreker at ratifikasjonsprosessen av EUs grunnlov skal gå sin gang. Neste stopp er Nederland i morgen.

Alt tyder på et nytt nei.

Skuffelsen var til å ta og føle på i korridorene i EU-parlamentet i går, på alle nivåer. Parlamentet selv stemte ja med overveldende flertall.

-  Ja, jeg er skuffet over resultatet. Jeg håpet på ja, i stedet har vi fått et overveldende nei, sier Mariann Fischer Boel, Danmarks kommissær for landbruk.

 NEI-BRØL: EU-parlamentets president, spanjolen José Borell Fontenelles (til høyre), er pinlig berørt av det franske nei-brølet. Den danske EU-skeptikeren Jens Peter Bonde var glad, men ville ikke koste på seg et lite smil. Foto: Erik Luntang
NEI-BRØL: EU-parlamentets president, spanjolen José Borell Fontenelles (til høyre), er pinlig berørt av det franske nei-brølet. Den danske EU-skeptikeren Jens Peter Bonde var glad, men ville ikke koste på seg et lite smil. Foto: Erik Luntang Vis mer

Noe er galt

-  Jeg er veldig lei meg. Dette er et skritt bort fra samling. Noe er galt. Landene som representerer kjernen av EU trenger å bli støttet nå i utvidelsesprosessen. Nå kommer i stedet et negativt signal fra Frankrike, særlig til de nye landene. Men vi trenger god informasjon. Frankrike feilet i å informere folk, tror Christina Rossi, praktikant.

Jens Peter Bonde, dansk nei-mann som sitter i EU-parlamentet, var blant de få som frydet seg.

-  Jeg har vært glad i natt og i hele dag. Det er en lykke at Frankrike sa nei. Det er et uttrykk for åpenhet, nærhet og demokrati. Nå venter jeg bare på et nei-flertall i Nederland i morgen, og i Danmark 27. september, sier Bonde.

I det ufyselige været i Brussels gater var folk ivrig opptatt av det franske nei-flertallet som sprang ut av natta.

-  Jeg er ikke overrasket. Det går for fort. Lenge har vi vært 15 medlemsland, og så ble vi plutselig 25. Og Tyrkia kan som et eventuelt nytt medlem bli et stort problem, sier Christine Van Everbroeck.

Stemte ikke

Catherine Schang er fransk. Hun og Mario Dycke diskuterer avstemningen over et glass vin.

-  Hva stemte du?

-  Jeg stemte ikke. Jeg var ikke godt nok informert. Men jeg er ikke overrasket. Nei-sidas seier var en reaksjon mot fremmedfrykt.

Mario er av en spesiell grunn glad for det franske resultatet.

-  Det vil få i gang en diskusjon. Dette er ingen krise. Europa vil bare gå litt saktere etter dette. Men avstemningen avslører en politisk krise i Frankrike.

-  Hva blir konsekvensene?

-  Jeg vet ærlig talt ikke. sier Catherine, selv om hun har jobbet i EU-kommisjonen.